Egy kis hasznos... / Milyen előnye van a H díjszabásnak?

Milyen előnye van a H díjszabásnak?

2020.07.28.
Geo vagy H tarifa

Járjuk körbe kicsit részletesebben a megújuló energiaforrások és hőszivattyúk tarifáját, a H tarifát!

Kb. 10 éve vehető igénybe a lakosság számára is ez a kedvezőbb árú villamos energia szolgáltatás/besorolás. Fontos, hogy csakis „napenergiából vagy más, megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén a hőellátásról gondoskodó készülékek működtetéséhez” (eon.hu) vehető igénybe.
Csak az év meghatározott időszakában elérhető (a fűtési szezont érinti leginkább): október 15-től április 15-ig között napi 24 órában.
A H tarifa egyaránt igénybe vehető hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásra alapuló rendszerre is, míg úgymond a „testvére” a GEO tarifa csak hőszivattyús berendezések esetén igényelhető.

Milyen módon lehet igénybe venni a H tarifát?
1. Az egész ország területén elérhető ez a díjszabás (rendelet szabályozza), így elegendő a bekötéshez az illetékes áramszolgáltatóval felvenni a kapcsolatot.
Természetesen egy adatlapot kell kitölteni és benyújtani, melyhez nagyon fontos, hogy csatolni kell a tervezett készülék/ek, berendezés/ek adatlapját is!
Az adatlap ITT elérhető.
Kiegészítő jelleggel is megigényelhető, akár a B típusú vagy a az éjszakai áram mellé is.
(az áramtarifákról részletesebben ITT írtam korábban)

2. A mérőhely kialakításával és a bekötéssel kapcsolatban először mindenképpen egy regisztrált szerelővel szükséges egyeztetni.
Miért?
„A bekötést csak regisztrált szerelő végezheti el és a bekötés során egy külön mérőt kell majd felszerelni, mivel nem leválasztható, külön mérhető áramkörre szükséges bekötni, egy két tarifás mérő segítségével.” (eon.hu)

Mi a különbség a GEO és a H tarifa között? Melyiket válaszd?
Mindkettő kedvező áron érhető el, ez biztos és mindkettő használható hőszivattyúhoz.

Ahogy már írtam a H tarifa elérhető az ország teljes területén, míg a Geo tarifa csak az ELMŰ és az ÉMÁSZ szolgáltatási területén.

A kettő tarifa közti különbség igazán a felhasználási módnál kerül előtérbe, ugyanis pl.: a hőszivattyú elektronikája nem viseli jól, a napi kétszeri drasztikus áramkimaradást és újra indulást, főként a leolvasztási ciklusban. (Egy ilyen áramkimaradás általában 2 óra hosszú, jelenleg 8:00-10:00, illetve 16:00-18:00-ig tart). Így előbb-utóbb meghibásodáshoz vezethet.Az űrlap kitöltésével Ön feliratkozik Gyurátz László ( Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.) ügyfél listájára. Technikai hátterünk a MiniCRM. Ha úgy dönt, bármikor leiratkozhat, vagy kérheti az adatai végleges törlését. Az adatkezelő Gyurátz László, magánszemély, aki közvetlen hangulatú, tegező formában ír e-maileket. Itt találja az Adatvédelmi Szabályzatunkat: https://gyuratz.hu/hu/adatvedelmi-tajekoztato/

 
« Vissza az előző oldalra!

Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar