Egy kis hasznos... / Megújuló energiák? Hőszivattyú? H tarifa?

Megújuló energiák? Hőszivattyú? H tarifa?

2020.07.23.Hőszivattyú

Sopronban és a környező településeken egyre népszerűbb fűtési megoldás a hőszivattyús rendszer kiépítése.

Hogy miért? 
Mert áruk drasztikusan csökkent az utóbbi időben, így egyre több felhasználónak elérhető közelségbe került. Másik ok pedig, hogy pl. Sopronban (Virágvölgy, Tómalom) is több területen nem került kiépítésre a gázszolgáltatás, így a hőszivattyú egy tökéletes alternatíva lehet, ha éppen fűtési rendszert választunk.

Mi az előnye a hőszivattyúnak a többi fűtési rendszerrel szemben?
1.a leggazdaságosabb, leghatékonyabb fűtési, illetve melegvíz-készítési módszer napjainkban
2. környezetebarát
3. 10°C körüli külső hőmérsékletnél ugyanúgy az egyik leggazdaságosabb fűtési lehetőség, mint a klíma, mivel hasonló alapelven működik
4. Más fűtési rendszerekkel szemben: használatánál nincs kosz, nem kell aggódni, hogy elfogy a tüzelő vagy éppen milyen áron lehet hozzájutni vagy épp említhetem a cseppfolyós gáz zsebmetsző árát is
5. a forró nyári hónapokban hűteni is lehet vele lakásunkat

Tudtad, hogy a lakossági áramszolgáltatás terén is különböző áramdíjszabásokat vehetsz igénybe?  Van külön díjszabás a hőszivattyú esetében?
Egyáltalán milyen áramtarifák léteznek?


1. Legismertebb az A1 tarifa
Ez a leggyakrabban használt tarifa, általános díjszabással. Egy zónaidős, vagyis éjjel és nappal is ugyanazon az áron juthatunk az elektromos áramhoz.

2. Két zónaidős áram, azaz az A2 tarifa
Ez abban az esetben gazdaságos, ha áramfogyasztásunk nagy része éjszaka vagy hétvégén történik, ugyanis két időszakra bontja az áramszolgáltatás díját. A csúcsidőszakra, mely 7:00-23:00 között van, ekkor drágább, míg a „völgyidőszakban” hétköznap 23:00-7:00 között és a hétvégéken pedig olcsóbb áron juthatunk az áramhoz.

3. Régi „éjszakai áram” – B tarifa
„A B tarifa csak olyan berendezésekhez használható, amelyek vezérelt csatlakozási ponttal rendelkeznek, vagyis külön mérőre vannak kötve és nem a dugaljba kell őket csatlakoztatni, hanem fixen a hálózatra kapcsoltak. A hőtárolós készülékek, mint például a bojlerek üzemeltetéséhez javasolt használni. Csúcsidőszakon kívüli időszakra esik az áram elérhetősége, naponta mindössze 8 órán keresztül.” (eon.hu)

4. Geo tarifa – hőszivattyúkhoz
Ez egy speciális díjszabás, mely csak a hőszivattyús berendezések üzemeltetéséhez használható.
Csak vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező készülék üzemeltethető róla, egész évben igénybe vehető, de naponta 2 órára szünetel az áramszolgáltatás, így ezzel számolni kell, ha ezt a tarifát választjuk.

5. H tarifa – a megújuló energiaforrások és hőszivattyúk tarifája
Nagyon fontos, hogy időszakosan vehető csak igénybe, tehát nem egész évben!
Okt. 15-től április 15-ig használható, viszont a Geo tarifával ellentétben ebben az időszakban 24 órában rendelkezésre áll.

Konkrét árakat nem szeretnék írni, de a részletes tájékoztatást itt megtalálhatod:
https://www.eon.hu/hu/lakossagi/aram/arak.html

Következő bejegyzésemben pedig H díjszabás/tarifa előnyeiről, igénylésének folyamatáról és bővebben is kifejtem a GEO és a H tarifa közti különbséget!
A bejegyzést IDE KATTINTVA tudod elolvasni.

Ha pedig éppen új építkezésbe szeretnél kezdeni vagy a jelenlegi fűtési rendszeredet szeretnéd lecserélni egy korszerűbb, környezetbarátabb verzióra, akkor ne tétovázz!
Keress minket bátran és mi segítünk! Kérlek KATTINTS IDE és tölts ki űrlapunkat (Kapcsolatfelvételi űrlap), melynek beérkezését követően kollégánk felveszi veled a kapcsolatot!

Figyeld honlapunkat, facebook oldalunkat vagy ha biztosan nem szeretnél lemaradni semmilyen fontos információról sem, akkor iratkozzál fel hírlevelünkre!


Az űrlap kitöltésével Ön feliratkozik Gyurátz László ( Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.) ügyfél listájára. Technikai hátterünk a MiniCRM. Ha úgy dönt, bármikor leiratkozhat, vagy kérheti az adatai végleges törlését. Itt találja az Adatvédelmi Szabályzatunkat: https://gyuratz.hu/hu/adatvedelmi-tajekoztato/
« Vissza az előző oldalra!

Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar