Egy kis hasznos... / Hőhíd, pára, penész

Hőhíd, pára, penész

2021.02.23.
Hőhíd

A házaknak, lakásoknak számos olyan pontja lehet, ahol a hő távozhat, anélkül, hogy észrevennéd.  
Pl.: a falon sem látható azonnal, idő kell hozzá, hogy a valódi probléma érzékelhető alakot öltsön penészedés formájában.
De mi okozza azt, hogy a fal pl.: a sarokban már tapintásra is érezhetően hidegebb, mint máshol?
Hát a hőhíd.

No, de kezdjük az alapoktól!
Mi az a hőhíd?
A hőhíd az a jelenség, ahol a külső hideg és a belső meleg hőmérséklet találkozik, tehát egy olyan pontja, szakasza az épület szerkezetének, ami jobban vezeti a hőt, mint a szerkezet többi része. Így a meleg kiszökkenhet.

Kezdetben még láthatatlan a hőhíd, de az idő múlásával penészedés formájában állandóan felüti fejét lakásunkban, ezért kulcsfontosságú, hogy a hőhidakat csökkentsük!

Hogyan?
Először is elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal, milyen típusú hőhiddal állunk szemben:

 • geometriai hőhíd: többnyire az épület sarkainál fordul elő, ott, ahol a külső hideg felület jóval nagyobb, mint a belső fűtött oldal (A képen a narancssárga részen a fal 20°C-os, míg a sarokban lévő kék részen már csak 14°C.)


   
 • különböző anyagok találkozásánál kialakuló hőhidak – szerkezeti hőhidak:
  Az építkezés során a különböző anyagokat használnak fel, melyek találkozási pontjainál szintén kialakulhat hőhíd.

Mit tanácsolunk a hőhidak csökkentésére?

 • Építkezés előtt megfontolandó, hogy az épület kialakításánál minél inkább csökkentsük a 90°-nál kisebb sarkokat, amennyire lehet a ház sarkai inkább derékszögűek vagy tompaszögűek.
  (A derékszögnél kisebb sarkok esetében jóval nagyobb a külső hideg felület, mint a belső fűtött, így a hőhíd kialakulására ekkor nagyobb esély van.)

   
 • A hidegebb falaktól húzd el a bútorokat, hogy helyet hagyjál a szellőzésnek, illetve így előbb észre is veszed, ha elindul a penészedés.
  A kifejezetten hideg falakhoz olyan szekrényt helyezzél csak, ami polcos jellegű, tehát nincs hátlapja, így jobban tud szellőzni a fal.

   
 • Minél többet szellőztess, hogy ne legyen a lakásban páradús a levegő, így nem tud lecsapódni akkora mértékben a pára.
  A lakás / családi ház normál páratartalma 40-60 % között mozoghat.
  A túl száraz és a nagyon párás levegő is különböző légúti megbetegedések kialakuláshoz vezetnek.

   
 • Beszerezhetsz páramentesítő eszközöket is, melyek különböző hatásfokkal veszik fel a versenyt a párával és a penészesedéssel.
  - Kisebb páramentesítő készülékek (falatnyi helyen elférnek, viszont tartályukat rendszeresen üríteni kell és a benne lévő pl.: korongot, tablettát is cserélni kell)
  - Nagyobb páramentesítő készülékek (kicsit nagyobb helyet foglalnak, azonban nagyobb víztartállyal is működnek, különböző funkciókat is beállíthatsz rajta. Ezek az eszközök pl.: egy fürdőszoba párátlanítására tökéletesek.)
  - Hővisszanyerős szellőztető berendezés / rendszer kiépítése
  (Az épület belső levegőjének hőtartalmát újra hasznosítja, visszanyeri, emiatt az épület kisebb fűtési és hűtési energiát igényel, tehát a fűtési-, és hűtési költségek alacsonyabbak lesznek, illetve új épület esetén kevesebbet kell ezekre költeni. Ezen felül biztosítja a lakás megfelelő légminőségét is (állandóan pollenmentes, szűrt levegő).
  Könnyen, akár 1-2 óra alatt telepíthető az otthonodba. Ha Téged is érdekelne egy ilyen hővisszanyerős szellőztetési rendszer (rekuperátor), akkor kérlek töltsd ki Kapcsolatfelvételi űrlapunkat!
  A rekuperátoros / hővisszanyarős rendszerekről részletesebben ITT tudsz olvasni.)

Melyek azok a penészmentesítő eljárások, amelyek még alkalmazhatóak?
Milyen szerekkel léphetsz fel a penész ellen, mivel távolíthatod el?

 • Természetesen, ha a penészes falat lemosod pl.: Domestossal vagy egyéb penészölő szerekkel, akkor azok ideig-óráig megoldják a penészedés problémáját, de gondolj bele mennyi mérgező vegyszert juttatsz így abba a levegőbe, amit Te is belélegzel, valamint 1-2 havonta ismételheted a penészírtást.
  Mondhatom azt, hogy ez egy tüneti kezelés, a páralecsapódás alapvető gondját sajnos nem oldja meg.

   
 • Ma már a festékboltban lehet vásárolni különböző gombaölő festékeket is, bár tovább tart a hatásuk, mint az előbbi Domestos-os eljárásnak, de ezek is csak az adott penészt tüntetik el, a párásodás problémáját nem oldják meg.  Általában évente ismételni kell a festést, valamint szintén vegyszereket tartalmaz, így nem túl egészséges.

S még néhány kérdés, melyek a témával kapcsolatban felmerülhetnek:
(A címre kattintva azonnal elolvashatod a blogbejegyzést)

Mennyi az ideális hőmérséklet a lakás különböző helyiségeiben?

Párásodik az ablak

Miért? Mi okozza? Már mindent latba vettél, de semmi sem segített a párásodás ellen?

Szellőztetési kisokosunkban több témával is foglalkoztunk:
1. rész: Az elhasznált levegőről és az elégtelen szellőztetés káros hatásairól

2. rész: Mi okozhat párás levegőt lakásodban? Milyen szellőztetési módok közül lehet választani?

3. rész: Részletes leírás a hővisszanyerős szellőztetési rendszer működéséről, előnyeiről és a beszerelésének részleteiről

Remélem tudtunk segíteni a penészedés elleni harcban!

Már Te is elgondolkoztál egy hővisszanyerős / rekuperátoros szellőzési rendszer kiépítésén?
Akkor nincs más hátra, töltsd ki űrlapunkat és kérd személyre szabott árajánlatunkat!

Az űrlap kitöltésével Ön feliratkozik Gyurátz László ( Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.) ügyfél listájára. Technikai hátterünk a MiniCRM. Ha úgy dönt, bármikor leiratkozhat, vagy kérheti az adatai végleges törlését. Az adatkezelő Gyurátz László, magánszemély, aki közvetlen hangulatú, tegező formában ír e-maileket. Itt találja az Adatvédelmi Szabályzatunkat: https://gyuratz.hu/hu/adatvedelmi-tajekoztato/
« Vissza az előző oldalra!

Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar