Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Szellőztetési kisokos 2.rész

2019. szeptember 12., 10:58

Kedves Olvasó!

Ne haragudj, ha most „átmegyek dedóba”, de gyakran érthetetlenséget tapasztalok személyeskedő támadással, amikor egy modern – jó vízszigetelésű – épületben lakó ügyfél figyelmét hívom fel az elégtelen szellőztetés és a páralecsapódás problémáira. Ennek oka az a tévhit, mi szerint csak a szigeteletlen falakból a lakótér levegőjébe jutó nedvességtől lehet vízpára az ingatlanunkba. Kétségtelen, hogy ez a leglátványosabb formája, de pára keletkezik az alábbiak során is:

 • Mosás és a ruhák szárítása beltérben
 • Főzés
 • Fürdőszoba használat
 • Emberi anyagcsere (légzés és verejtékezés)
 • Növények anyagcseréje

Ezek közül egyik sem kerülhető el teljesen. Ugyanakkor ezek mértéke egészen eltérő lehet a család életstílusától függően.

De milyen szellőztetési módok közül választhatunk?

 1. Ablak nyitás
  (A teljesség igénye miatt írtam be, de mint korábbi blogbejegyzésemben kitértem rá NEM JELENT MEGFELELŐ MEGOLDÁST!)
   
 2. Elszívó ventilátorok
  (Ezek általában megtalálhatók otthonainkban. Leggyakrabban WC-ben, fürdőszobákban, illetve ide sorolandó a konyhai „páraelszívó” ernyő is)
   
 3. Az energiatakarékos, páraszabályozott központi ventilátoros rendszer
  (Csak ott és akkor szellőztet, amikor és ahol ténylegesen indokolt. Működése nagyon egyszerű. A légbevezető és légelvezető elemek érzékelik, hogy hol van szükség légcserére és automatikusan oldják meg a párás, szennyezett levegő eltávolítását.)
   
 4. Az 1-3. pontban vázolt módoknak van egy zsebmetsző hozadéka: Kiengedjük a meleget az ingatlanból.
  Így a fent felsoroltakhoz képest teljesen más opcióként jelenik meg a hővisszanyerő szellőztető rendszer, mely csökkenti a fűtési- és a hűtési költségeket az ingatlanban és ezen belül biztosítja a megfelelő légminőséget is.

Pontosan mit is jelent az, hogy hővisszanyerős szellőztető rendszer? Milyen fajtái vannak? Mennyi munkával jár beszerelésük? Lehet-e lakott ingatlanba utólag is beépíteni vagy csak teljesen új építés esetén ajánlom?
Számtalan kérdés szokott felmerülni az ügyfeleim körében, ha rákérdezek, hogy gondolkozott-e már egy ilyen rendszer kiépítésén lakása, háza szempontjából. Így a jövő heti blogbejegyzésemben ígérem, az összes kérdésre válaszolni fogok! 

A folytatást itt tudod elolvasni: Szellőztetési kisokos 3.

Üdvözlettel:  
Gyurátz László
Tulajdonos-ÜgyvezetőHozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!


Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!« Vissza az előző oldalra!
Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar