Egy kis hasznos... / Hitek / tévhitek az ivóvízzel kapcsolatban

Hitek / tévhitek az ivóvízzel kapcsolatban

2020.08.06.
Tévhitek az ivóvíznél

Számos tévhit és kérdés merül fel az ivóvíz kapcsán.

De először kezdjük a megdöbbentő számadatokkal:

 • 1 wc átlagos lehúzáskor kb. 6 liter ivóvizet „pazarlunk” el, ha 1 ember napi átlag 5-ször húzza le a wc-t, az már naponta 30 liter vizet jelent.
 • Ez egy 4 fős család esetében naponta kb. 120liter vizet jelent, mely szennyvízzé válik, 1 hónap alatt pedig 3600 liter és még folytathatnánk….
 • Amerikában átlagosan 500 liter víz a napi felhasználás fejenként, hazánkban 110-120 liter.
 • Az ajánlott napi vízhasználat egy napra egy főnek: 50 liter, egy tipikus gambiai polgár kevesebb, mint 4.5 liter vizet használ egy nap.
 • Egy átlagos felnőtt teste 70%-a vízből áll.

Néhány tévhit az ivóvíz kapcsán:

 • A kemény víztől veseköved lesz
  Ez nem igaz, ugyanis a kemény víz csak a vízzel működő berendezéseknek árthat.
  Egyenlőre semmilyen hiteles tanulmány nem bizonyította ezt a tényt, viszont, ha túlzásba viszed a vízfogyasztást, az megterhelheti a veséidet. (itt a nagyon eltúlzott vízfogyasztásra gondolok)

   
 • Egészségesebb, ha ásványvizet iszok, mintha csapvizet innék
  Mondjuk úgy, hogy az ásványvizek összetétele nagyon eltérő, így, ha mindig ugyanazt a márkájú és típusú ásványvizet iszod, azzal nem kedvezel a szervezetednek (Ugyanazokat és ugyanolyan mennyiségű nyomelemeket és ásványi anyagokat „iszod” állandóan). Ha ragaszkodsz az ásványvízhez, akkor érdemes cserélgetni őket és figyelni az összetételükre.
  Ha azonban csapvizet iszol, biztos lehetsz abban, hogy fizikai, kémiai és mikrobiológiai paramétereit állandóan ellenőrzik, így minősége megfelel az előírt rendeleteknek.
  Valamint a csapvíz „folyik a csapból”, így nem kell hazacipelned és üres műanyag palackokkal sem növeled a háztartási hulladék mennyiségét. Kimondhatjuk: a csapvíz fogyasztás környezetbarátabb és olcsóbb is.

   
 • Állatvilág és az ivóvíz:
  A tevék bírják a legtovább víz nélkül
  Ez egy általános tévhit.
  A teve 15 nap után elpusztul víz nélkül (bár hozzánk, emberekhez képest (2-3nap) ez már nem semmi teljesítmény), a kenguru és a patkányok 10-20 napig bírják ki az éltető víz nélkül, míg a képzeletbeli dobogó második fokára a zsiráf kerül és a nyertes a sivatagi kengurupatkány.
  Ez a kis állat teljes mértékben képes hasznosítani a táplálékban található folyadékot, így akkor is életben marad, ha sohasem iszik. 

Még egy kis érdekesség!
1 csésze kávéhoz szükséges kávészemek előállításához 140 liter vizet használnak fel…. ami, ha belegondolunk nagyon sok, azonban az se mindegy milyen típusú vízzel készítjük el azokat a kávészemeket, hogy abból finom, iható kávét kapjunk.
Több tesztet és leírást is elolvastam az interneten, s végül mindegyik nagyjából ugyanarra a következtetésre jutott.

A lágy vízzel készített kávék finomabbak, és ugyanez igaz a teákra is.
Miért?
„Mert a kávéból, teából több szárazanyag tartalmat tud felvenni, így az ízük komplexebb teljesebb és lágyabb lesz.” (VGF szaklap blog)

Utolsó kérdésünkre pedig már ezek után szinte egyértelmű a válasz:
Milyen vízzel kellemesebb fürdeni?
A előző blogbejegyzésünkből már tudjuk, hogy ha meg szeretnénk inni a vizet a keményebb víz a finomabb, azonban mosásnál a lágyabb víz a kedvezőbb, mert jobban oldja a tisztító- és mosószereket, valamint jobban bánik a ruhákkal.
A fürdés azonban már egy másik dolog. A VGF szaklap készített egy tesztet pár évvel ezelőtt.
Egymás után zuhanyoztak le kemény vízzel és lágy vízzel.
A különbség közvetlenül fürdés közben nem jelentkezett, viszont a törölközést követően a bőr jelentősebb szárazabbnak bizonyult a kemény vizű tusolás után.

Te is szeretnél lágy vízben fürdeni?
Akkor tökéletes helyen jársz, ugyanis mi is foglalkozunk vízlágyító készülékek beszerelésével. Érdekelnek a részletek?
Töltsd ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, melynek beérkezése után kollégánk felkeres az általad megadott elérhetőségek egyikén!Az űrlap kitöltésével Ön feliratkozik Gyurátz László ( Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.) ügyfél listájára. Technikai hátterünk a MiniCRM. Ha úgy dönt, bármikor leiratkozhat, vagy kérheti az adatai végleges törlését. Az adatkezelő Gyurátz László, magánszemély, aki közvetlen hangulatú, tegező formában ír e-maileket. Itt találja az Adatvédelmi Szabályzatunkat: https://gyuratz.hu/hu/adatvedelmi-tajekoztato/
« Vissza az előző oldalra!

Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar