Egy kis hasznos... / A csapvíz útja

A csapvíz útja

2020.08.04.
Fertőszentmiklós víztorony

Mindenkinek egyértelmű, hogy a víz folyik a csapból…
De azt is tudod, hogy honnan kerül oda?

 

Hazánk földrajzi adottságai alapján változó, hogy milyen vízbázisból tudják a vízművek előállítani a csapi vizet.
Származhat:
1. Felszín alatti védett rétegből 35% - mélységi vízbázis
A kutak mélysége a 10 métertől a több 100 méterig is terjedhet

2. Folyamparti kavicságyból 35% - parti szűrésű vízbázis (Duna mentén)

3. Mészkő, dolomithegyek karsztjából 25% - karsztvíz (Bakonyban, Vértesben, Bükkben)
Ez a létező legkiválóbb minőségű magas keménységű ivóvíz, mely általában tisztítást sem igényel.

4. Felszíni vizekből 5% (pl.: Tiszánál -Szolnok, Balaton)
(forrás:maviz.org)

A megtisztított víz a kutakból csőrendszeren keresztül először nem a lakásokba jut el hanem hatalmas medencékbe, víztárolókba vagy víztoronyokban gyűjtik össze, melyekből további csőrendszereken keresztül juttatják el az otthonunkba.

Miért nem egyből a lakásokba, házakba folyik a már megtisztított víz?
Mert a medencékbe összegyűjtött vízből egységes mennyiségben tudják elosztani az ívóvizet az ingatlanokba (akkor is, amikor a legnagyobb a vízfogyasztás pl.: reggel és este, és akkor is, amikor kisebb a fogyasztás pl.: éjszaka vagy napközben), valamint a tárolókban mindig marad tartalék vízmennyiség, mely így akár egy nagyobb szárazság vagy probléma esetén is tudja biztosítani számunkra a megfelelő minőségű ivóvizet.
Ezeket a tárolókat általában magasabb pontokra vagy dombtetőkre építik, garantálva a megfelelő nyomást, sík vidéken pedig lábakra erősítik a víztornyokat, így megemelve a magasságukat.

Ha a csapvízről vagy ivóvízről beszélünk, biztosan mindenkinek az jut az eszébe, hogy Sopron és környékén kemény a víz.
Folytassuk tovább a gondolatmenetet!
Mi jut eszembe a kemény vízről?
Kovácsovics László (– Mosógépszerelő, Győr)
Tudod kire gondolok?
Segítek! „…Calgonnal a mosógép is tovább él!” :)

Viccet félretéve hazánkban nagyrészt kemény és középkemény a víz, míg az Alföldön találkozhatsz nagyobb területen lágy vízzel is.

Általában mindig csak azt halljuk, hogy milyen hátrányai vannak a kemény víznek (vízkövesedés – a vízben lévő kalcium és magnézium a víz melegítésekor lerakódik a háztartási gépek belső falára). De vannak előnyei is?
Ahogy az előbb írtam a víz keménységének egyik a tényezője, hogy mennyi %-ban található meg benne a kalcium.
A kalcium megfelelő mennyiségű fogyasztásának kulcsfontosságú szerepe van egészségünk megőrzésében, mert nem csak a csontjaidat és a fogaidat erősítheted vele, hanem a vér megalvadásához is nélkülözhetetlen.
A másik összetevő pedig a magnézium, mely az idegrendszer és az izomzat megfelelő működéséhez elengedhetetlen.
A víz keménysége befolyásolja azt is, hogy mennyire érezzük „finomnak” a vizet. Alapvetően elvileg annál finomabb, minél keményebb, de ez természetesen mindenkinek a saját ízlésvilágától függ.

A felső képen a Fertőszentmikóson található víztorony látható.
Egy-két érdekesség a toronyról:

  • 11 település vízellátása a feladata
  • a központi vízbázisa a Lés erdőben található
  • naponta 2000m3 az átlagos víztermelése
  • tároló kapacitása 1000m3, ami a térség fél napi vízfogyasztását fedezi
  • magassága 37 m
  • 1980-ban épült

(Forrás: ikvahir.org)


Következő blogbejegyzésünkben pedig az ivóvíz felhasználásáról fogunk írni. Mire gondolok? Címszavakban a következő témákra:
- tévhitek az ivóvízről, a kemény víztől tényleg vesekövünk lesz?
- milyen vízzel kellemesebb fürdeni?
- befolyásolja a kávé vagy a tea ízét az, hogy milyen vízzel készítjük el?
Kövesd facebook oldalunkat, figyeld honlapunkat vagy iratkozz fel hírlevelünkre és akkor biztosan nem fogsz lemaradni egyetlen fontos témáról vagy információról sem.


Fotó forrása: geocaching.hu - Fertőszentmiklós víztorony és maviz.org - térkép




« Vissza az előző oldalra!

Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar