Tudtad, hogy már a görögök is zuhanyoztak?

2019. augusztus 12., 14:42
Egy kis rövid összefoglalót olvashattok a zuhany történetéről:

A fürdés csak pár száz éve függ össze a tisztálkodással és csak a 18-19. század során vált általánossá. Előtte inkább vallási, közösségi jelentőségű fürdők voltak.

A tusolás ötlete és használata azonban jóval régebbi, mint a 18-19. század, ugyanis a természet nyújtotta az alapötletet, méghozzá a vízesések. Már az egyiptomiak is használtak „élő-zuhanyt”, olyan formában, hogy a rabszolgákkal vizet csurgattattak a nyakukba fürdéskor. A görögök ezt az ötletet tovább fejlesztették: szűk átmérőjű ólomcsöveket készítettek, melyekkel a „tusoló” ember feje fölé tudták juttatni a vizet. Így mondhatjuk, hogy a görögök vetették el a zuhanyzó ötletének magvait, s a rómaiak is előszeretettel használták, fejlesztették az elképzelést. Azonban ez a technológia is elveszett az ókor végén a római nagyvárosok pusztulásával.

A modern kor előtt még egy verziója bukkant fel a történelem során a tusolásnak, méghozzá a szteppei nomádok és valószínűleg az ősmagyarok is használták, az úgynevezett csorgót, mely egy bőrtömlő volt rajta csappal, így hordozni is lehetett a vándorlások során.

A higiéniai viszonyok javítására William Feerham kályhakészítő mester 1767-ben szabadalmaztatta az első mechanikus zuhanyt (a képen látható). Ekkor már egy pumpa segítségével vezették fel a vizet a felhasználó feje fölé elhelyezett tárolóba. Hátránya azonban, hogy nem csatlakozott vízvezetékhez, így ugyanazt a vizet keringette körbe-körbe.
Az 1850-es években, Berlinben találták fel azt a fajta zuhanyt, amit már folyó vizes forráshoz lehetett csatlakoztatni. A tartályos vízmelegítős változat a 20. században vált népszerűvé, majd az 1980-es években kezdték el a gyártók forgalmazni a többfunkciós változatokat.

Kép: Jane Ashford
Forrás: tudomanyon.hu, csapuniverzum.hu

Az űrlap kitöltésével Ön feliratkozik Gyurátz László ( Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.) ügyfél listájára. Technikai hátterünk a MiniCRM. Ha úgy dönt, bármikor leiratkozhat, vagy kérheti az adatai végleges törlését. Az adatkezelő Gyurátz László, magánszemély, aki közvetlen hangulatú, tegező formában ír e-maileket. Itt találja az Adatvédelmi Szabályzatunkat: https://gyuratz.hu/hu/adatvedelmi-tajekoztato/
« Vissza az előző oldalra!


Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar