Laci bácsi, a szerelőzseni

2019. július 18., 15:15
Gyerekkora óta élete csak a gépek körül forog a mai napig.

A Székely gyerek áhitattal kérdezi a hozzájuk betoppanó nagybátyját:
- Körösztapám, maga tényleg mindenhez ért?
Az öreg jó székely módjára kivár, majd bajszát megpederve, méltóságteljes fontoskodással válaszol:
- Mindenhez IS, édesfejam!

Hogy hogyan kerül a csizma az asztalra?

Hmmmmm, "beugrott" a lenti hírt olvasva:

Magyarország keleti csücskében, Gacsályon él egy szerelőzseni, Józsa László. Házát nem lehet eltéveszteni, ugyanis udvarán ezer és egy dolgot gyűjtött össze élete során, amire még úgy gondolta jól jöhet. Idegenek számára egy roncstelepnek tűnhet, de Laci bácsi szeme pontosan tudja, hogyan is áll össze a rendszer. Az utolsó csavart is tudja az udvar melyik sarkában van, s melyik dobozban.

Általános iskolás kora óta semmi más nem érdekelte csak a gépek. Egy villanyszerelő mellett kezdett el tanulni, majd Hoffer traktorok és később K25-sök javítását is rá bízták a faluban. Ha valami elromlott, őt hívták, s amit nem tudott helyben megszerelni, azt hazavitte és szétszedte. Szakkönyveket, műszaki rajzot sohase vett a kezébe, mégis minden ott mozog a fejében. A szerelés mellett dolgozott a helyi TSZ-ben, a tejiparban, volt teherautó-sofőr is, de szabadidejében mindig szerelt.

A javítás mellett épített saját gépeket is, mint a láncos vájót – árokásót, ami tulajdonképpen egy nagy láncfűrész volt. „Csak láncot vásárolt hozzá, az összes többit maga készítette el hozzá: késeket, fogaskerekeket, kardántengelyt, hidraulikus emelőt. Kétfajta méretű is készült, az egyik 2 méter, a másik 1 méter mély árkot ásott ki és csak fogni kellett a kormányt, s 0,5 km/h sebességgel haladt előre. Ilyen láncos ásógépet még a Dunántúlra is vittek tőle, vasútépítéshez.

Ma már sok fémipari gépe van, amiről fiatalon csak álmodott (ipari fúrógép, présgép, eszterga, plazmavágó stb.) Többször ajánlottak neki komoly állásokat, ahol főnök lehetett volna, de sohase vállalta el, amiről így nyilatkozott:
„Kevesen szeretik ezt a munkát, bele kell bújni az olajba, belefeküdni a sárba, mindenhonnan csepeg, csorog a kosz, másképpen nem lehet csinálni. De én így éltem le az életemet, amennyi tudásom, meg lehetőségem van, azzal szeretek másokon segíteni. Jó érzés, amikor látom valakinek azt az örömét, hogy megoldottam a problémáját, tud tovább haladni a dolgával.”

Fotó és forrás: Bielik István / 24.hu

Az űrlap kitöltésével Ön feliratkozik Gyurátz László ( Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.) ügyfél listájára. Technikai hátterünk a MiniCRM. Ha úgy dönt, bármikor leiratkozhat, vagy kérheti az adatai végleges törlését. Az adatkezelő Gyurátz László, magánszemély, aki közvetlen hangulatú, tegező formában ír e-maileket. Itt találja az Adatvédelmi Szabályzatunkat: https://gyuratz.hu/hu/adatvedelmi-tajekoztato/
« Vissza az előző oldalra!


Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar