Egy kis hasznos... / Légtechnika, hővisszanyerős szellőztető

Légtechnika, hővisszanyerős szellőztető

2020.11.02.Az örök körforgás a penész ellen

1. Szellőztetek eleget
2. Jaj, mégis lecsapódott a pára, sebaj letörlöm.
3. Mi az ott a sarokba a falon??? Hozom a létrát megnézem…. Penész! ÁÁÁÁÁ!
4. Penészírtóval lefújom, majd megint szellőztetek, mert büdös a spray szaga…
Ez egy tipikus mókuskerék…. De van megoldás! Hidd el!
Mai blogcikkünkben eláruljuk mi a titok nyitja!

Mit takar az a szó, hogy légtechnikai rendszer?
„Mind a komfort-, mind az ipari légtechnikai rendszerek fontos feladatot látnak el. Segítségükkel az épületek helyiségeiben olyan légállapotot hoznak létre, mellyel biztosítható a benntartózkodó személyek kellemes hőérzete, vagy a telepített technológia problémamentes működtetése.”
(Forrás: Légtechnikai tervezési segédlet)
A légtechnikai rendszer egyik általános ismérve a többi épületgépészeti csőrendszerhez viszonyítva, hogy meglehetősen nagy csőkeresztmetszettel dolgoznak a levegő megfelelő áramlásának biztosítása és a zajcsökkentés miatt.

Milyen esetben célszerű egy komfort célú légtechnikai rendszert kiépíttetni?
→ kellemetlen szagok elszívása esetén
→ különböző helyiségek megfelelő légellátása miatt, különösen az ablak nélküli helyiségekre vonatkozóan
→ hővisszanyerő szellőzési rendszer kiépítése
→ légszennyezés koncentrátumának hígítása érdekében
→ léghűtés miatt

Miért fontos a légtechnikai rendszerek karbantartása?
Használatukból eredendően a rajtuk keresztüláramló levegő miatt beporosodhatnak, elzsírosodhatnak és az egészségünkre káros hatással lehetnek, ezért is meglehetősen fontos rendszeres tisztításuk, karbantartásuk!


Mi az a hővisszanyerős szellőztetés?

Az épület belső levegőjének hőtartalmát újra hasznosítja, visszanyeri, emiatt az épület kisebb fűtési és hűtési energiát igényel, tehát a fűtési és hűtési költségek alacsonyabbak lesznek, illetve új épület esetén kevesebbet kell ezekre költeni.  Ezen felül biztosítja a lakás megfelelő légminőségét is
(állandóan pollenmentes, szűrt levegő).

Mi az a rekuperátor?
A rekuperátor egy szakkifejezés, mely magyarul hővisszanyerőt jelent.

 

A hővisszanyerő szellőztető rendszer képes a szobák levegőjét mindig frissen tartani, a pollenek, a por és a külső szagok kiszűrésére, a páratartalom egészséges szinten tartására. Azok, akik hővisszanyerő szellőztető rendszerrel felszerelt lakásban laknak, kimutathatóan hosszabb ideig élnek, kevesebbszer betegek, gyorsabban meggyógyulnak. Miért? Mert a levegő a lakásban mindig friss.

Milyen hővisszanyerős gépek vannak?
1. Központi hővisszanyerős gépek:

Új építések esetén ajánljuk. (Ennek oka, hogy terjedelmes csőhálózat kiépítése szükséges hozzá, melyet már az épület tervezésénél figyelembe kell venni. „Cserében” a jól kivitelezett rendszer hatásfoka 90% fölötti.)

2. Egyhelyiséges hővisszanyerős gépek:

Felújítások esetén ajánljuk, amikor a lakás lakott.  Előnyük, hogy utólagosan nem szükséges légcsatornát szerelni, emiatt telepítésük gyors, egyszerű. Éppen ezért ezeket a gépeket elsősorban felújításokhoz javasoljuk. Hátrányuk, hogy a hatásfokuk „csak” 80-85%.

Ablakcsere és hőszigetelés után tényleg ajánlott a hővisszanyerő rendszer kiépítése?
Akik az alacsonyabb fűtési költségek érdekében lakóházukat, ingatlanjukat hőszigetelték és az ablakokat is újra cserélték (műanyag ablak) ezzel egy légtömör épületet hoztak létre (ami alapvetően nagyon is támogatandó), de megfeledkeztek a lakásuk friss levegő ellátásáról.
Valószínűleg (ha egyáltalán bárki felvetette nekik a hővisszanyerős szellőztetés lehetőségét), így válaszoltak:
"Majd ablakot nyitok, és megspórolom a szellőztető rendszer árát”.
Reálisan nézve senki nem „veri szét” meglévő ingatlanát (én sem tettem) ezért most a 2. csoporthoz tartozó otthonomba is telepített Marley MEnV 180 modellt ismertetem:

  1. A készülék 70 másodpercen keresztül a szabadba nyomja a helyiség melegét, elhasználódott levegőjét, így az fel tudja melegíteni a készülékben található kerámia elemet.
     
  2. Ezután a berendezés megváltoztatja a légszállás irányát: ekkor 70 másodpercen keresztül kívülről friss levegő áramlik be a helyiségbe, amelyet a kerámia elemben tárolt energia előmelegít és az már így érkezik vissza a szobába. (A folyamat közbeni tapasztalatok (mért hőmérsékletek) a diagramon megtekinthetőek, melyet 2018. február 26. és március 12. között készítettem, miközben a 30°C-ot is meghaladta a külső és a belső hőmérséklet közti különbség. Ennek ellenére is jól látható, hogy a berendezés átlagban a 19,7°C hőmérsékletű friss levegőt biztosított a szobának. A szoba hőmérséklete ez időszak alatt 22°C-ra volt szabályozva termosztatikus radiátorszelep segítségével. Így az adatok szerint a radiátornak csak 2,3°C-ot kellett pótolni.)

A készülék könnyedén 1-2 óra alatt telepíthető. Mindösszesen egy 180 mm átmérőjű lyukat kell fúrni. A fúró automatikus porszívással rendelkezik. A második képen - amin már a berendezés beépítése látszik - jól megfigyelhető, hogy csak minimális szennyeződés keletkezik, ami könnyedén eltávolítható. Ezt követően már csak az elektromos hálózathoz kell csatlakoztatni a hővisszanyerős szellőztetési rendszert és már biztosított is a folyamatos jó minőségű levegő.
Apropó elektromos áram. A berendezés fogyasztása 3-7 watt.

 

Te is szeretnél megszabadulni az állandó penészes falak látványától és a számos egészségre káros hatásától?
Allergia időszakban szeretnél nyugodtan, tüsszögés, köhögés nélkül lenni legalább az otthonodban?
Kérdéseid vannak a hővisszanyerős szellőztetési rendszer kiépítésével kapcsolatosan?

Töltsd ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat és kollégánk rövidesen felkeres az általad megadott elérhetőségek egyikén!


Az űrlap kitöltésével Ön feliratkozik Gyurátz László ( Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.) ügyfél listájára. Technikai hátterünk a MiniCRM. Ha úgy dönt, bármikor leiratkozhat, vagy kérheti az adatai végleges törlését. Az adatkezelő Gyurátz László, magánszemély, aki közvetlen hangulatú, tegező formában ír e-maileket. Itt találja az Adatvédelmi Szabályzatunkat: https://gyuratz.hu/hu/adatvedelmi-tajekoztato/
« Vissza az előző oldalra!

Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar