Egy kis hasznos... / Központi fűtés

Központi fűtés

2020.11.04.Központi fűtés

Emlékszel? Ha a ’90-es években voltak kisgyermekeid, akkor azért, ha pedig a ’90-es években születtél, akkor meg azért lehet ismerős ez a fotó. 100%, hogy tudnád a megfejtést, h azt kérdezném, hogy melyik meséből, mesekönyvből mutatom ezt az illusztrációt! (Ha mégsem, akkor olvass tovább és megtudhatod!)
Milyen apropóból hoztam ezt a képet a mai napra?

Már óvodás korban érdeklődéssel hallgatják a gyerekek azokat a meséket, melyek számos olyan ténnyel vannak megtűzdelve, melyekkel a mindennapjaikban ők is találkozhatnak.
Egy tökéletes példa erre Richard Scarry – Tesz-vesz város című meséje, melyben számos illusztráción keresztül mutatják be azt, amit a szülők a képek nélkül csak nehezen tudnak elmagyarázni az érdeklődő pöttöm közönségnek… ugyanis nehéz számukra elképzelni azt, hogy tényleg csöveken keresztül érkezik az ivóvíz a lakásba és a szennyvíz pedig szintén egy csövön keresztül távozik a föld alatt, de az már egy másik cső.
És ekkor jönnek még a további kérdések: De hova megy a szennyvíz? Honnan jön az ivóvíz?
Akkor a radiátorokhoz is víz folyik? De mitől lesz meleg? ….. és még sorolhatnánk….
És elérkeztünk mai témánkhoz, a központi fűtéshez!

Fűtési időszakban szinte napi, heti rendszerességgel biztosan szóba kerül a fűtés, vagy ahogy röviden mondani szokás:

A Központi.

De mitől központi az a központi?
Attól, hogy a fűtéshez szükséges hőenergiát egy központi helyen állítja elő a rendszer, pl.: egy kazánházban és onnan valamilyen hőhordó közeg segítségével (víz, gőz, levegő stb.) juttatja el a fűtendő helyiségekbe. (Egy időben több helyiséget is tudunk vele fűteni.)

 

Számos előnnyel rendelkezik egy központi fűtési rendszer:

Az összes helyiségben, melyben a rendszer kiépítésre került biztosítja az előírt hőmérsékletet
központilag szabályozható a helyiségek hőmérséklete
a radiátorokon akár egyedileg is szabályozható a helyiségek hőmérséklete

Milyen készülékek alkalmasak központi fűtésre?

  • gázkazán
  • szilárd tüzelésű kazán
  • hőszivattyú
  • elektromos kazán

Milyen vízzel töltsd fel a központi fűtési rendszeredet?
Mit nevezünk „éhes víz”-nek?

Sopronban és Sopron környékén nem ritka a 30 német keménységű víz.
Ma már nem csak a használati melegvizet előállító berendezéseknél igényel megkülönböztetett figyelmet, hanem a berendezések egyre vékonyabb vízjárata és falvastagsága miatt a fűtőberendezéseknél is.

Ezt, hogy lehet orvosolni?

Vannak különféle savak, amik a korábbi gyakorlatban alkalmazott só és hangyasavnál kíméletesebben tisztítják a berendezéseket, de ezek barátságos jellegét ahhoz tudom hasonlítani, mint amikor a csülökpörkölthöz csak 3 szelet kenyeret eszel mondván, hogy diétázol.

Jobb, ha inkább megelőződ a „csülöklightot” úgy, hogy megfelelő vízzel kerül feltöltésre a már elkészült fűtési hálózatod. A használati-melegvíz ellátásban elégséges megoldás a vízkő kiválás megakadályozására az úgynevezett műgyantás vízlágyító, aminek az-az elve, hogy áthalad a bejövő víz egy műgyantaágyon és ez kioldja belőle az oldott sókat. Ez a gyantaágy időszakonként kimerül, de ma már az összes lágyító automatikáján be lehet állítani, hogy milyen időszakonként regenerálja önmagát teljesen automatikusan, sóoldat segítségével, melynek tartálya az összes lakossági lágyító berendezésnek a része. Ha időszakonként a tartályba pótlod az elhasznált sótablettát, akkor gyakorlatilag gondozásmentesen évekig nincs más teendőd vele. A bibi az, hogy a fűtési rendszert nem szabad ezen keresztül feltölteni, mert az így kapott víz éhes! Jól hangzik, mi?

Az éhes víz úgy jön létre, hogy a nem kevert ágyas vízlágyítók – a vízkőért felelős kalciumon kívül – rengeteg más ásványi anyagot is kiszednek a vízből. A víz pedig, – mint a makacs gyerek, akitől elzárták a játékát –, igyekszik visszaszerezni, amit elvettek tőle. De honnan? Amihez hozzáfér. Mihez fér hozzá? Amihez hozzáér, ez pedig nem más, mint a fűtési rendszerben található anyagok… A kazánból, például a hőcserélőből kiold olyan anyagokat, amiknek a hiánya lyukadást okoz.


Távfűtés és a házközponti rendszerek

A távfűtést szerintem senkinek nem kell bemutatnom, Sopronban nagyon sok lakásban megtalálható. A házközponti rendszer azonban nem egyenlő a távfűtéssel, ugyanis ennél a megoldásnál a társasházak földszintjén vagy a legfelső emeletén egy nagy gázkazán kerül elhelyezésre, mely melegíti azt a vizet, ami szivattyú segítségével a rendszerben kering.
A fűtést a lakásokban pedig a radiátorokra elhelyezett egyedi termofejjel lehet szabályozni.

Konkrét kérdésed van a témával kapcsolatban?
Akkor töltsd ki űrlapunkat (itt alul) és kollégánk rövidesen felveszi veled a kapcsolatot az általad megadott elérhetőségek egyikén.


Az űrlap kitöltésével Ön feliratkozik Gyurátz László ( Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.) ügyfél listájára. Technikai hátterünk a MiniCRM. Ha úgy dönt, bármikor leiratkozhat, vagy kérheti az adatai végleges törlését. Az adatkezelő Gyurátz László, magánszemély, aki közvetlen hangulatú, tegező formában ír e-maileket. Itt találja az Adatvédelmi Szabályzatunkat: https://gyuratz.hu/hu/adatvedelmi-tajekoztato/
« Vissza az előző oldalra!

Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar