Egy kis hasznos... / Kerti hulladék- és avarégetés....

Kerti hulladék- és avarégetés....

2020.10.21.
Kerti hulladék égetése

Friss hír!

Felfüggesztették az avar és a kerti hulladék égetésének tilalmát a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Mit jelent ez egészen pontosan?
A veszélyhelyzet megszűnéséig a korábbi helyi önkormányzati rendeletnek megfelelő égetési szabályok maradnak érvényben. Amint a veszélyhelyzet megszűnik, érvénybe lép az új 2021-es törvényrendelet.
"A környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseitől eltérően 2021. január 1-jétől a veszélyhelyzet megszűnéséig a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása."
(információ: inforabakoz.hu)

Eredeti blogposztunk 2020. október 21-én:

Lassan fél éve hangos a sajtó a hírtől, hogy a Parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely szerint 2021. január 1-től tilos az ország területén az avar- és a kerti hulladék égetés. Ennek megfelelően jó magyar szokás szerint mindenki nekiállt égetni, így már olyan érzésem van, mintha a jövő évi „adagot” is szeretnék „előre” eltüntetni…..

Komolyabb probléma a kerti hulladék égetése mellett, hogy az utóbbi időben „divatba jött” a különféle szemetek, gumiabroncsok eltüzelése is, az azokkal való fűtés, amit közömbösen „nem az én dolgom hozzáállással” szemlél az emberek nagy része, mondván: „Úgy sem tudunk ellene semmit tenni” Valóban nem?  Vagy csak így a kényelmes? Olyan jó érzés végig köhögni egy februári napot, amikor különben is köd van, ami alá „benyom a Bélaszomszéd” némi gumicsizma-égésterméket? Lépjünk már egy kicsit a zöld, a „zöld”-ség irányába! Aki ismer tudhatja, hogy nagyon távol áll tőlem az az álláspont, hogy a haszonállatoknak adjunk játékot, és meséljünk nekik viccet miközben levágjuk azokat, valamint elszomorít az a tény, hogy a „feljelentők országa” vagyunk. De mégis az az álláspontom be kell jelenteni azt, aki gumihulladékkal fűt! Hogy is van? "Mert vétkesek közt cinkos, aki néma." (Babits Mihály)

De mivel fűthetünk a vegyestüzelésű kazánban?

A fűtéshez használhatunk tűzifát, szenet, brikettet és pelletet is, valamint bármilyen előzetesen megszárított növényi hulladékot (Nem zöldhulladékot!), amely a kertünkben, vagy a környezetünkben keletkezett, eltüzelhetünk vele. Viszont a háztartási szemetet, a hulladékot és a műanyagot TILOS a tűzre tenni!
Környezetkárosító hatása mellett kéménytüzet is okozhatunk vele, mert meggyújtja a kéményben lerakódott kormot és akár lakástűz is lehet belőle!

Az ágakat, gallyakat, leveleket, kerti hulladékot, ha kint egyszeri tűzgyújtással nem lehet elégetni, akkor hova teheted?
Természetesen nem mindegy, hogy egy kiskertről vagy több hektárnyi területről van szó. De most maradjunk az első esetnél!


Milyen lehetőségeid vannak?

1. Komposztálás
Ingyenes igényelhetsz komposztálásra alkalmas műanyagedényt (400literes) az STKH-nál, Sopronban a Harkai dombon (a gyepmesteri telep mellett) nyitvatartási időben.
Az igénylés kb. 5 percet vesz igénybe.
Egy lakcímkártya szükséges hozzá és egy formanyomtatványt kell kitöltened.
Az ingyenes igénylésnek mindössze két feltétele van:

  • min. 100m2-es kerttel kell rendelkezned

  • 5 évre vállalod, hogy valóban használni is fogod, majd az 5 év letelte után teljes jogúan tiéd lesz az edény
    (Ellenőrizhetik a használatát, előzetes telefonos időpont-egyeztetés után.)

2. Barna -bio kuka
Ez a kuka a zöld- és a lebomló hulladék gyűjtésére és elszállítására szolgál.
(Havonta egyszer ürítik.)
Ilyen pl.: lenyírt fű, falevél, elhervadt virág, hamu, gally.

3. Közösségi komposztálás
Ha végképp nem tudod hova rakni a zöldhulladékot, akkor közösségi komposztáló pontokon is leadhatod. A lakossági ügyfelek évente 6 alkalommal, alkalmanként legfeljebb 300kg-ot adhatnak le ingyen, ezen felül a díja 12,5Ft/kg (12.500Ft/t). (Az információk az stkh.hu oldaláról származnak.)
Hol van erre lehetőség?
Sopronban a Harkai úton, Fertőendréden Új majorban és a Cséri Hulladéklerakóban.


A lakosság által milyen zöldhulladékok szállíthatóak be?

  • levágott fű

  • fa nyesedék (max. 20cm átmérőig)

  • kerti zöldhulladék

  • falevél, avar

Még egy fontos kérdés az avarégetés kapcsán.
Sopron és a környező településeken nagyon sok családi ház udvarán található diófa.
A diófa levelének komposztálásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ugyanis a dió egy olyan vegyületet állít elő, mely több növény számára is mérgezően hat, gátolja fejlődésüket.
A gödöllői Szent István Egyetemen folyatott kísérletek azonban kimutatták, hogy a diófalevelet is lehet komposztálni, csak sokkal tovább tart.
Egy elkülönített tárolóban érdemes elkezdeni és minimum 9 hónapig készül, ezt követően nyugodtan felhasználható.

Remélem, ezzel a kis összefoglalóval tudtam segíteni és jövőre már felkészültem vágsz neki az avarégetés-mentes évnek!

Ha szívesen olvasnál az aktuális hírekről és hasznos információkról, akkor űrlapunk kitöltésével iratkozzál fel hírlevelünkre! Várunk VIP hírlevélolvasóink közé!

Mindig örömmel veszem, amikor posztjainkra, hírleveleinkre vagy blogjainkra visszajelzéseket kapunk.
"Lapzárta után" érkezett be hozzánk Barabás István ötlete a komposztálással kapcsolatban, ezt szeretném veled most megosztani:

„Kertes családi házunk körüli,  a kb. 900 m2-es területen 4 komposztáló "ládánk" és egy rakatuk is van. Ám a megfertőződött/tovább fertőző, komposztálásra nem való anyagot célszerű mégis csak elégetni.
Lehetőség szerint nem késlekedve, és törekedve a kiskertben elérhető legkevésbé környezetszennyező módszerre.
Mi pl. a legszükségesebbeket egy 200 l-es acélhordó-hengere alatt égetjük el, alján szabályozható nyílással, igyekezve elfogadható "légfelesleg-tényezőt elérni."




Az űrlap kitöltésével Ön feliratkozik Gyurátz László ( Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.) ügyfél listájára. Technikai hátterünk a MiniCRM. Ha úgy dönt, bármikor leiratkozhat, vagy kérheti az adatai végleges törlését. Az adatkezelő Gyurátz László, magánszemély, aki közvetlen hangulatú, tegező formában ír e-maileket. Itt találja az Adatvédelmi Szabályzatunkat: https://gyuratz.hu/hu/adatvedelmi-tajekoztato/
 

 


 




« Vissza az előző oldalra!

Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar