Egy kis hasznos... / Jobban járunk, ha lecseréltetjük?

Jobban járunk, ha lecseréltetjük?

2020.01.27.
Öntöttvas radiátor a soproni Bányászati Múzeumban

Az egyik legrégebbi radiátor alapanyag az öntöttvas, mely méltán híres korrózióállóságáról és súlyáról. Nagyon hosszú élettartamúak, nagy víztérrel rendelkeznek és kifejezetten jól tarják a hőt.
S bár hiszed vagy sem, de ma is nagy népszerűségnek örvendenek!

Sokan úgy érzik, hogy „kiment már a divatból” és inkább az acéllemez lapradiátorra cserélik, mert az modernebb. Részben igaz, de vannak ma már formatervezett öntöttvas radiátorok is (különböző színekben, akár még ornamentális díszítéssel ellátott design darabokat is beszerezhetsz), így érdemes szétnézni közöttük, ha belefogsz a radiátorcserébe, viszont az ára magasabb, de akár 100 évig is képesek megőrizni állagukat..

Azt mindenki tudja, hogy a régebbi épületekben sokszor lehet velük találkozni, azonban én most kicsit összeszedtem, hogy pontosan milyen előnyei vannak:

-nagy vízterük miatt jól tartják a hőt
-anyaguk miatt nem érzékenyek a korrózióra
-távfűtéses lakásokban is ideálisan beépíthetők
-nem csak melegvizes, hanem alacsony nyomású gőzfűtéses rendszerben is használhatók
-hazánkban 500 mm-es, 600mm-es és 900mm-es kötéstávolságban is felszerelhetők
-könnyű a tisztán tarthatósága a bordák közötti nagy távolságnak köszönhetően (alsó és felső részét függőleges oszlopok kötik össze)

Hátránya?
Ha a lecserélése mellett döntesz és esetleg emeleten laksz. Ugyanis súlya sokszor több, mint 100 kg (persze attól is függ, hogy hány tagos), így semmiképpen se egy emberes munka a mozgatása....


Az űrlap kitöltésével Ön feliratkozik Gyurátz László ( Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.) ügyfél listájára. Technikai hátterünk a MiniCRM. Ha úgy dönt, bármikor leiratkozhat, vagy kérheti az adatai végleges törlését. Az adatkezelő Gyurátz László, magánszemély, aki közvetlen hangulatú, tegező formában ír e-maileket. Itt találja az Adatvédelmi Szabályzatunkat: https://gyuratz.hu/hu/adatvedelmi-tajekoztato/
« Vissza az előző oldalra!

Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar