Egy kis hasznos... / 7 tipp egy panellakás fürdőszoba felújításához

7 tipp egy panellakás fürdőszoba felújításához

2020.01.17.
Fürdőszoba felújítás

Mire érdemes odafigyelned, ha panellakásban fürdőszobát újítasz fel?

Szerintem mindenki tudja, aki járt már panellakásban, hogy nagy részükben a fürdőszoba nagyon kicsi alapterületű, így nem mindegy hogyan is alakítod ki, hogy tényleg a maximumon tudd kihasználni minden sarkát.

 1. Ha belevágsz a teljes felújításba, akkor mindenképpen érdemes a csöveket (szerelvényezést) és a villanyvezetékeket is újra cseréltetned, még a csempézés előtt!
   
 2. Amikor megvan a kiválasztott csempéd, mindenképpen min. +10%-kal többet vegyél belőle, ugyanis a felrakáskor is eltörhet pár darab, illetve a későbbiek folyamán, ha pótolni kell, nem rossz, ha van mihez nyúlni. Ugyanis, pl.: 10 év múlva, ha ugyanazzal a cikkszámmal sikerül is rendelned, az még mindig nem garancia, hogy színben is pontosan ugyanaz lesz az árnyalata stb. :(
   
 3. Apropó szerelvényezés! Ha a mosógép is a fürdőszobában kap helyet, akkor a szennyvíz elvezetését is ki kell alakíttatni, hogy ne a kádon keresztül kelljen leengedned a vizet a mosógépből! Ez egyrészt esztétikai kérdés is, másrészt így nem kell minden mosás után kimosnod a fürdőkádat, mert esetleg a ruhákból kijött szennyeződés vagy „színes” víz felrakódik és meg is fogja a fürdőkád falát.
   
 4. Ha a kád mellett rakod le a voksodat :) , akkor annak elejére a szakemberrel készíttessél egy szerelőnyílást (a lefolyó oldalára). Így ha később bármi probléma lenne, akkor van esélyt arra, hogy ne kelljen leverni a csempét a kád oldaláról ahhoz, hogy hozzáférjenek a probléma helyéhez. A kádnál felszereltethetsz paravánt is, így ha zuhanyoznál, akkor sem fog „úszni” a fürdőszoba, viszont ebben az esetben a hely szűkössége miatt mindenképpen nézd meg, hogy milyen szélesek a paraván elemei külön-külön, amikre össze tudod hajtani. Ugyanis nem egyértelmű, hogy el fog férni a falnál.
   
 5. Másik eset a zuhanyzó…  A zuhanyzó ajtó nyitását mindenképpen gondold át előre, érdemes az elhúzható variációt választani, mert kevesebb helyet foglal.
   
 6. A megfelelő csaptelep kiválasztása….. Huh, nem is gondolnád, de egy panellakás fürdőszobájában ez sem a legegyszerűbb feladat. Régebben előszeretettel használták azt a megoldást, hogy ugyanabból a csapból folyt a fürdőkádba és a mosdókagylóba is a víz (KMT csaptelep), így csak a zuhanyzót kellett felfúrni a falra. Viszont ebben az esetben a csaptelepnek magas kifolyócsöve van, így nem mindegy milyen mosdókagylót rakunk alá, hogy a víz kézmosáskor ne a ruhánkra fröcsögjön.
  Másik megoldás, ha külön csaptelep kiállást készíttetsz a szakemberrel a kádhoz és a mosdókagylóhoz. Ebben az esetben akár kisebb mosdókagylót is rakathatsz fel.

   
 7. Végül még egy-két megfontolandó tanács:
  - a törölköző szárítós radiátor nagyon előnyös, mivel falra szerelhető és egyben a törölközőket is van hol tárolni :) , viszont azzal számoljál, ha letakarod a törölközővel, akkor nem tud annyi meleget leadni a fürdőszoba hőmérsékletének felmelegítésére!
  - a ruhák szárítására, ha nincs külön szárítógéped nagyon praktikus a kád fölé felhelyezett szárítókötél, amit ha használsz le tudsz engedni, ha nem kell, akkor csak felhúzod és nem zavar fürdéskor. Ha ezt a megoldást választod és kád paravánod is lesz, akkor annak helyével mindenképpen mérd össze, nehogy ne férjenek el egymás mellett (felett…) és ütközzenek.

Ha esetleg van valamilyen ötleted, amit kifelejtettem, de szívesen megosztanád, akkor várjuk hozzászólásban a facebook oldalunkon!

Az űrlap kitöltésével Ön feliratkozik Gyurátz László ( Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.) ügyfél listájára. Technikai hátterünk a MiniCRM. Ha úgy dönt, bármikor leiratkozhat, vagy kérheti az adatai végleges törlését. Az adatkezelő Gyurátz László, magánszemély, aki közvetlen hangulatú, tegező formában ír e-maileket. Itt találja az Adatvédelmi Szabályzatunkat: https://gyuratz.hu/hu/adatvedelmi-tajekoztato/
« Vissza az előző oldalra!

Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar