Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Egy kis hasznos... / 5 tévhit a padlófűtéssel kapcsolatban

5 tévhit a padlófűtéssel kapcsolatban

2019.09.24.
5 tévhit a padlófűtéssel kapcsolatban

Hazánkban, bár egyre elterjedtebb fűtési megoldás a padlófűtés, mégis nagyon sok tévhit kering róla, biztosan Te is hallottál már hasonlókat, minthogy pl.: nem egészséges, vagy csak hidegburkolatú helyiségben ajánlott szerelni stb.
Cáfoljuk meg együtt a padlófűtés körül lebegő mítoszokat!

1. A padlófűtés csak a padlóban helyezhető el?

Alapvetően igen, de mégsem. A padlófűtés a felületfűtések csoportjába tartozik, ahogy a fal- és a mennyezetfűtés is, alapelvük ugyanaz. Viszont, amíg a fal- és a mennyezetfűtéssel hűthetünk is, addig a padlófűtéssel technikailag lehet hűteni, de tilos!

2. Csak hideg burkolat alá rakható.

A hideg burkolat, azaz pl.: a járólap alá teszik a legtöbben, ugyanis felmelegíti, így télen is zokniban sétálhatunk az úgymond „hideg padlón”. Jó a hővezetési képessége és a hőmegtartási adottságai is. Léteznek ma már padlófűtéshez alkalmas parketták és szőnyegek is, ha ilyen burkolatot szeretnénk, a vásárlás előtt mindenképpen kérdezzünk rá, hogy alkalmas-e az általunk kiválasztott fajta a padlófűtéshez is.

3. Ha elromlik, tényleg fel kell szedni az egész padlót?

A padlófűtés nem tud elromlani, ha azt a megfelelő szakember rakta le, aki betartja az olyan egyszerű tilalmakat, pl, hogy padlófűtés csövet nem tudunk, vagy hogy a fűtési körök hosszának közel egyformának kell lenni (max. 15 % eltérés) és a leghosszabb kör se haladja meg a 60 métert!
Az eldugult padlófűtés tisztítására is kiforrott technológiák vannak már.

4. Padlófűtést csak kondenzációs kazánnal működtetett rendszerbe ajánlott beszereltetni?

Nem, de arra és hőszivattyúra közvetlenül is ráköthető, míg magasabb hőmérsékletű fűtésnél keverőszelepet kell alkalmazni, ugyanis a régi típusú, kazánoknál a víz hőmérséklete, mely a jóval magasabb hőfokú, mint amit a talpunk elvisel.

5. A padlófűtés nem egészséges, mert állandóan keveri a port és asztmatikus betegségeket is okozhat.

Ez nem igaz, ugyanis a por nem „lebeg” a padló fölött. Míg a normál radiátorok a körülöttük lévő levegőt melegítik fel, s ezáltal mozog körülöttük a levegő, addig a padlófűtés a felette lévő burkolatot melegíti fel, s azok adják a hősugárzást.

Fotó: sporolok.blog.hu




« Vissza az előző oldalra!

Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar