Uborkaszezon? Vagy mégsem?

2022. július 18., 12:33

A július és az augusztus kissé uborkaszezonnak számít, ami gázkazán témakörben az újdonságokat illeti.
Így most arra gondoltam, hogy nem az ország szinte teljes lakosságát lázban tartó rezsicsökkentés lesz a mai hírlevél témája, mert szinte bármit olvasol, bármit hallgatsz, bárkivel beszélsz előbb-utóbb úgyis hamar szóba kerül.

No, de mit szólnál hozzá, ha a mai egy 100%-ig nyári témával foglalkoznánk inkább, méghozzá az uborkaszezonnal!

Kezdjük az elején!
Honnan ered ez a kifejezés?
A német Sauregurkenzeit (savanyúuborka időszaka) szóból származik, keveredve a francia saison morte (holtszezon, holtidény) szóval, mely hasonló értelemmel bír. Az uborkaszezon kifejezés régi keletű, humoros utalás arra, hogy a parlamenti nyári ülésszünet egybeesik az uborka télire való elrakásának idejével.
1893-ban írták le először, mely arra vonatozott, hogy „az üzleti és a politikai életben pangás van” és az újságíróknak sincs miről írni.

Az uborka főként savanyúságként a magyar konyha egyik kedvelt étrendi kiegészítője.
Lédús (víztartalma a 97%-ot is elérheti), rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz és még a kalóriatartalma is különösen alacsony.
Hazánkban a 13. században jelent meg, azóta töretlen sikerrel.

A nyár slágere, ami nem hiányozhat egyetlen magyar konyhából sem:

A KOVÁSZOS UBORKA, ami:

-egyszerre sós és savanyú
-kicsit csípősen erjedt
-szinte roppan, mikor elvágod
-és az a tipikus, finom illat…

(Nincs kovászos uborka recepted? →
  https://streetkitchen.hu/basic/kovaszos-uborka-ahogy-azt-kell/ )

Kicsit a régi nyarakat is idézi. Gyerekként kóstoltuk, nem mindenkinek ízlett, ahogy a „sörhab” sem, amikor belenyalhattunk, de ahogy idősödik az ember, úgy változnak az általa kedvelt ízek is.

S ha már kovászos uborka, egy központi kérdés mindig felüti a fejét:
Mivel készíted?
Kenyér vagy krumpli?

Van, aki a kenyérre esküszik, bár manapság már nem árt odafigyelni arra, hogy tényleg kovásszal készült kenyeret vegyél hozzá a pékségben.
A krumplival lehet helyettesíteni a kenyeret, de a végeredmény már nem lesz ugyanaz, mivel a krumplinak jóval kisebb a cukortartalma és lassabban oldódik ki belőle a sós vízben.

Persze, szokták mondani, kinek a pap, kinek a papné.
Szerintem mindenkinek megvan a családi bevált receptje, aminél nincs finomabb.
Az e heti időjárás pont tökéletes, hogy egy kis kovászos uborkát „érleljünk” az ablakpárkányon, a teraszon vagy a kerti kisasztalon. Fontos! Közvetlen napsütés ne érje, csak meleg helyen legyen és kb. 3-4 nap alatt el is készül.

S míg kovászolódik az uborka, mi is szabadságra megyünk, ami a hírleveleket és blogbejegyzéseket illeti.
A következő "virtuális levelünket" augusztus 9-én a szokásos időpontban, este 18-kor találod majd meg e-mail postaládádban, ha feliratkoztál hírlevelünkre. (Ha még nem tetted az alábbi űrlapon akár most azonnal regisztrálhatsz!)

Irodánk a megszokott nyitvatartási idő szerint működik továbbra is, így személyesen, telefonon (0699/523-085) vagy akár e-mailben is elérhetsz minket (info@gyuratz.hu).

Kellemes pihenést kívánok a következő pár hétre!

Üdvözlettel:
Gyurátz László
Tulajdonos-Ügyvezető
Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.


Sopron, 2022. július 18.

Fotó: KontaktFotó

Az űrlap kitöltésével Ön feliratkozik Gyurátz László ( Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.) ügyfél listájára. Technikai hátterünk a MiniCRM. Ha úgy dönt, bármikor leiratkozhat, vagy kérheti az adatai végleges törlését. Az adatkezelő Gyurátz László, magánszemély, aki közvetlen hangulatú, tegező formában ír e-maileket. Itt találja az Adatvédelmi Szabályzatunkat: https://gyuratz.hu/hu/adatvedelmi-tajekoztato





« Vissza az előző oldalra!
Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar