X

Kereső


Elérhetőségek

Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.

Cím: 9400 Sopron, Lehár Ferenc utca 57.
Telefon: +3699/523-085
E-mail: info@gyuratz.hu
Irodánk nyitvatartása: Hétfő - Péntek 8:00-15:00

Munkatársaink Nyitvatartás


Tanácstalan vagy, ami a tűzifát illeti? Segítünk....

2019.10.17. 09:37

Még a vénasszonyok kínlódnak, de borítékolható, hogy idén is vereséget szenvednek téltábornok ellen és végül be kell fűtenünk.

Hazánkban legtöbben gázzal és/vagy tűzifával fűtenek. A fa a legősibb anyag, amivel hőt tudunk előállítani. Előszeretettel használják sokan, az a gond, hogy sajnos rosszul.

Kevesen tudják, hogy leggazdaságosabban a 3 éve kivágott fa égethető el. Ha nagyon jó hatásfokkal szeretnél fával fűteni, akkor tárolásánál próbáld betartani az alábbiakat:

  • Kivágás után nyersen rakd gúlába, tárold így rönkbe 1 évig!
     
  • Hasogasd fel! Ebben az állapotban rakd újra gúlába, fedd le úgy, hogy abba ne tudjon fentről nagy mennyiségű nedvesség beszivárogni (pl. hólé beleolvadni,) de figyelj arra, hogy átszellőzése megoldott legyen! (Nem probléma, ha néha−néha megázik, de ügyelj arra, hogy a víz ne tudjon megállni benne, hanem átfolyjon a rakaton!) Tárold így 1 éven keresztül!
     
  • Majd további 1 évet tárold olyan körülmények között, ahol már nem éri direkt nedvesség! (Az optimális az lenne, ha már a kazánházba tudnád „raktározni”, de ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen.)
    Ügyelj arra, hogy ebben a tárolási szakaszban is megoldott legyen annak átszellőzése!

Soha ne fűtsél fenyőfával, mert annak a gyantatartalma hatalmas! A fenyő bútornak és karácsonyfának való! Magam sem gondoltam, a „nulltoleranciára”, amíg egy ismerősöm fel nem kért arra, hogy idős szüleinél cseréljük ki a fatüzelésű kazánt gázkazánra, mondván aggódik a papa egészségéért, aki fát hasogat, folyamatosan a kazánnál szöszmötöl, egész nap „gyújtogat”, aminek eredményeként, mindig füst van az egész házban. Kimentem. A mama azzal a hírrel fogadott, hogy 1 éves a kazán. Megmondom őszintén, az állapotokat látva azt hittem, hogy szenilis a nénike, és „zöldségeket beszél”. Majd, amikor kiszereltük a berendezést és megtisztítottuk a koromtól annak adattábláját, döbbentünk rá, hogy az valóban 1 éves, de eldobandó állapotú volt. Elkezdtük vizsgálni az okokat, és a következő megállapításokat tettük:

  1. A papa maga szerelte be a berendezést, melynek során, annak égéstermék elvezetését nagyon szűkre szabta, és azt is tele tette kanyarokkal. (Ezért a kémény huzata nem volt megfelelő.)
  2. Az idős úr silány, nagy gyantatartalmú fenyővel és háztartási hulladékkal tüzelt. Emiatt a kémény teljesen lekátrányosodott, a kéményseprő alig tudta helyrehozni úgy, hogy alkalmas legyen a gázkazán égéstermékének az elvezetésére.

Így arra gondoltam, hogy akkor pontosan leírom, melyik a legjobb tűzifa:

Egy biztos, ahogy az előbb is írtam: a legjobb tűzifa száraz. A frissen kivágott fának magas a nedvességtartalma, így tüzelésre nem érdemes használnod.
Megkülönböztetünk puha és keményfákat is, a köztük lévő különbség az, hogy a puha fa, mint pl.: a lucfenyő, könnyen lángra kap, magas az égési hőfoka, így tűzgyújtásra, tehát begyújtósnak a legalkalmasabb. A keményfa, mint pl.: a bükk, hosszabb ideig ég, jobban tartja a hőt.

Melyek a legkedveltebb tűzifák?

Tölgy
Jól ki kell szárítani, mert különben fanyar füstgáz képződik, ahogy ég. Kályhákhoz ideális, magas a fűtőértéke és kevés hamu marad csak utána.
(fűtőérték: 15.1 MJ/kg),

 
Cser
Ez a fa fajta rendelkezik a leghosszabb száradási idővel, ugyanis ha nem szárad ki rendesen, akkor csak parázslik a tűzön. Befülledésre érzékeny, így jól szellőző helyen célszerű tárolni. Magas fűtőértékű.
(fűtőértéke: 16,8 MJ/kg)

 
Bükk
Nagyon jó tűzifának kandallóba és kályhába egyaránt. Nedvesen nagyon rosszul ég, így csakis kiszárítva érdemes felhasználni. Fűtőértéke magas és sokáig tartja a hőt.
(fűtőérték: 15.6 MJ/kg)

 
Nyír
Nyitott kandallókhoz ideális, ugyanis nem hasítható. Tűzgyújtáshoz jól használható, gyorsan kiszárad és szép lánggal ég.
(fűtőértéke: 14,2 MJ/kg)

 
Lucfenyő
Tűzgyújtáshoz ideális, viszont ebből adódóan gyorsan elég. Ha nincs puffertartályunk, akkor sajnos a hője gyorsan távozik a kéményen keresztül. Gyanta tartalma miatt nem ajánlom (a fent leírt történetből kiindulva sem) és háromszor annyi kell belőle, mint pl.: a tölgyből.
(fűtőértéke: 13,8 MJ/kg)

 
Akácfa
Akár nyers, nedvesebb állapotban is jól ég, egyik kedvelt tűzifa hazánkban. Kérge tárolás közben leesik róla, így a kérget gyújtósnak használhatjuk.  Magas fűtőértékű.
(fűtőérték:14.8 MJ/kg)

 
Az általam felsorolt tűzifa alapanyagokon kívül persze, még sok fajtát beszerezhetünk, viszont ahogy kékkel jelöltem is, a legtöbbjét érdemes jól kiszárítani! Így ha meg tudod oldani, még egyszer javaslom, tárold el és ha tényleg kiszáradt csak akkor használd fel a jobb fűtőérték elérése miatt!

Kíváncsi vagy a szén, a fabrikett és a pellet előnyeire és fűtőértékére is?
IDE KATTINTVA azonnal elolvashatod blogbejegyzésünk folytatását.

 

Üdvözlettel:  

Gyurátz László
Tulajdonos-Ügyvezető

Az űrlap kitöltésével Ön feliratkozik Gyurátz László ( Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.) ügyfél listájára. Technikai hátterünk a MiniCRM. Ha úgy dönt, bármikor leiratkozhat, vagy kérheti az adatai végleges törlését. Az adatkezelő Gyurátz László, magánszemély, aki közvetlen hangulatú, tegező formában ír e-maileket. Itt találja az Adatvédelmi Szabályzatunkat: https://gyuratz.hu/hu/adatvedelmi-tajekoztato/

Tanácstalan vagy, ami a tűzifát illeti? Segítünk....

Vissza az előző oldalra!
X

Kereső


Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek, valamint a látogatottság mérése céljából. A sütik használatát bármikor letilthatja! Erről bővebb információkat olvashat itt: Adatkezelési tájékoztatónk
Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar