Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Napkollektor vagy napelem?

2019. augusztus 07., 11:20

Az elmúlt hetekben a „Klíma Kisokos” bejegyzéseinkben a klímák fajtáiról írtam és ezúton is köszönöm a sok pozitív visszajelzést, melyet Tőletek, Olvasóktól kaptam.

Így ezen felbuzdulva jutott eszembe még egy olyan félig szakmai téma, mely kapcsán sok kérdést szoktam kapni ügyfeleinktől.

„Mi a különbség a napkollektor és a napelem között?”

A napkollektort és a napelemet, sokan összetévesztik, pedig az 2 különböző dolog. Tömegében korábban vákuumcsöves−, vagy sík napkollektorral találkozhattál. Itt a nap egy folyékony közeget melegít fel a kollektorokban, amivel használati vagy medencevizet lehet melegíteni. (Elméletileg télen fűtésre is használható, de gyakorlati haszna, értelme nincs.) Alkalmazása visszaszorulóban van a napelemmel szemben.

A napelem külsőre úgy néz ki, mint egy sík kollektor, de üzeme teljesen más. A napelemmel elektromos áramot lehet termelni, aminek az épületgépészeti felhasználási területe nagyon széles. Üzemeltethetünk vele akár hőszivattyút, klímát vagy villanybojlert is.

Ha tovább gondolkozunk, még két nagy kérdés szokott felmerülni e téma kapcsán.

Az egyik:
„Tényleg csak akkor működnek a napelemek, ha süt a nap?”

Ez nem igaz, ugyanis nagyon kevés sugárzással vagy visszaverődő, szórt napfény mellett is képesek a napelemek az energiatermelésre. Persze a legjobb teljesítmény elérése érdekében fontos a naprendszer optimális tájolása. Hazánkban a déli tájolás a legmegfelelőbb, melyhez kb. 40 fokos dőlési szög az ideális.

„Teljesen ki tudom váltani az áramszámlát, ha napelemet szereltetek fel?”

Nem teljesen, ugyanis úgy érdemes a rendszert kiépíteni, hogy párhuzamosan fusson az áramszolgáltatóéval. Ha nyári időszakban több elektromos energiát termelünk, akkor azt visszajuttathatjuk az elektromos hálózatba, majd amikor kevesebb energiát tud termelni, akkor pedig visszakaphatjuk az áramszolgáltatótól, így kiegészítve pl.: a téli elektromos energia felhasználásunkat.
A napelemmel termelt és a visszakapott energia mérése a csatlakozási ponton egy kétirányú mérőberendezéssel valósítható meg.

„Egy szónak is száz a vége…” - ahogy mondani szokták. Ha a napkollektor mellett döntünk, vagy éppen napelemet szereltetünk fel, akkor előtte érdemes szakemberrel kiszámoltatni, hogy pontosan mennyi lesz a beruházás teljes költsége és mennyi idő alatt térül meg.

Üdvözlettel: 
Gyurátz László
Tulajdonos - ÜgyvezetőHozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!


Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!« Vissza az előző oldalra!
Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar