Milyen berendezést használsz fűtésre?

2020. szeptember 16., 09:23

A hét közepéig még nyárias időjárás elé nézhetünk, de az előrejelzések szerint péntekre megérkezik az igazi ősz és a nappali hőmérséklet már csak 20°C körül várható.
Ahogy a nappalok, úgy az éjszakák és a hajnalok is csípősebbé válnak, akár 5-10°C-ot is mutathat ekkor a hőmérőd higanyszála. Bár mondhatom azt, hogy még a „falak tartják a meleget” a lakásban, de sajnos ez az állapot is véges, így, ha szeretnénk, ha nem, de újból beköszönt a fűtési szezon.

A nagybetűs FŰTÉSI SZEZON….

Hazánkban a leggyakoribb fűtési rendszernek a szilárd tüzelésű, a gáz-, a hőszivattyús- és az elektromos fűtést mondhatjuk.
Természetesen az, hogy ki melyiket használja, melyik számára a legköltséghatékonyabb, ezt sok tényező befolyásolja, mint pl.: az ingatlan területi elhelyezkedése, az ingatlan szigetelése stb.

No, de melyik a legkedveltebb vagy a legelterjedtebb fűtési rendszer?

Napjainkban egyre nagyobb teret kap a napelemes technológia, az infrapanelekkel való fűtés, a hőszivattyúval ellátott fűtési rendszerek, de akár sorolhatnám a klímával történő fűtést is, így facebook oldalunkon egy szavazást tartunk, melyre Téged is szeretnélek meghívni!
Még 10-15 évvel ezelőtt egyértelmű volt, hogy a szilárd tüzelésű kazánok és a gázkazánok a legnépszerűbbek és a legelterjedtebbek, viszont most már egyre „színesedik” a piac.Nem mindegy!
Ahogy szokták mondani, minden éremnek két oldala van.
Ha éppen építkezel, akkor érdemes átgondolni, hogy mekkora az a költségkeret, amelyet rá tudsz áldozni a fűtési rendszered kiépítésére.

Gázkazán vagy hőszivattyú?
Gázkazán vagy napelem?
Faelgázosító kazán vagy infrapanel?


Melyik fűtési rendszer építhető ki a legolcsóbban?
Érdemes befektetni drágább rendszer kiépítésébe?
…. és még sorolhatnánk a kérdéseket…

Senki nem lát a jövőbe, így nem tudni, hogy milyen mértékben drágul a villany, a gáz díja vagy éppen a fa, a szén vagy a brikett ára. De pl.: ha egy napelemes rendszert építtetsz ki, az sincs kőbe vésve, hogy 10-15 évig hozzá se kell nyúlnod, mert ott is jelentkezhetnek hibák (pl.: az inverternél) vagy említhetem azt is, hogy évente legalább egyszer le kell a panelokat tisztítani/ tisztíttatni (ez egy magasabb családi ház tetőszerkezetén egy izgalmas családi programnak is beillik ).

Ha nagyságrendben megbecsülni szeretnénk, akkor talán a gázkazános rendszer kiépítése a legolcsóbb, mintegy 1,5-2 millió forint (persze itt is több befolyásoló tényező van: - ahogy mindegyik esetben - az ingatlan jellege, elhelyezkedése, mérete stb.), egy faelgázosító kazánnal működtetett rendszer a 3 millió forintot is elérheti, egy napelemes rendszer önmagában 2-3 millió forint között mozog, de mire teljesen kiépítik hozzá a fűtési egységeket is a teljes végösszeg akár az 5-6 millió forintot is elérheti.
A hőszivattyús rendszerek kiépítésénél nagyon fontos, hogy önmagában ez a berendezés nem elegendő a fűtéshez, így hozzá még mindenképpen számolnunk kell egy kiegészítő fűtéssel is (pl.: egy kandalló). A teljes rendszer kiépítésénél kb. 4-5 millió forint beruházással feltétlenül kalkulálni kell.


Most építkezel? 
Vagy  tervezel egy nagyobb felújítást?
Akkor talán a legjobbkor tudom neked ajánlani az Építkezés előtti TANÁCSOK egy gyakorló épületgépésztől című kiadványunkat, mely még INGYENesen megrendelhető honlapunkon keresztül!

Az új és a már felújított családi házakban már nem olyan közkedvelt, de még most is sokan fűtenek szilárd tüzelésű kazánnal. Tavaly a tűzifa témáját jártuk körbe, jövő heti blogbejegyzésemben az egyéb szilárd tüzelésű anyagokat szeretném neked bemutatni egy kicsit részletesebben!

Üdvözlettel:
Gyurátz László
Tulajdonos - Ügyvezető
Az űrlap kitöltésével Ön feliratkozik Gyurátz László ( Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.) ügyfél listájára. Technikai hátterünk a MiniCRM. Ha úgy dönt, bármikor leiratkozhat, vagy kérheti az adatai végleges törlését. Az adatkezelő Gyurátz László, magánszemély, aki közvetlen hangulatú, tegező formában ír e-maileket. Itt találja az Adatvédelmi Szabályzatunkat: https://gyuratz.hu/hu/adatvedelmi-tajekoztato/
Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!


Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!« Vissza az előző oldalra!
Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar