Klíma Kisokos 3.rész

2019. július 25., 16:43

A Klíma Kisokos első két részében „kiveséztük” a split klímákat, de találkozhatsz ablak és a mobil klíma berendezésekkel is lakossági alkalmazásban. Mindkettő kivitelnél a beltéri és a kültéri berendezést egy közös egységgé építették össze. Az ablakklíma az épület ablakában kerül elhelyezésre, hogy az épületbe hideg levegőt fújjon. (Fűteni általában nem lehet vele.)

A mobil klíma egyetlen előnye, hogy nem igényel telepítést. De sokan nem gondolnak bele, hogy „ingyen ebéd” - mint ahogy az életben sehol – itt sincs. Pedig nem kell más hozzá, mint egyszerű általános iskolás fizika, aminek értelmében a semmiből nem lesz energia se pozitív, se negatív értelemben. Amit hideg levegőként „befúj” a helyiségnek a berendezés, annak van egy meleg levegőt „fújó” része is, amit, hogy értelme legyen, az üzemeltetésnek el kell onnan vezetni. Ezért a mobil klímákon mindig van kb. egy olyan 110-160 mm átmérőjű hajlékony csővezeték, amin keresztül a helyiségen kívülre „tessékeljük” a meleg levegőt. De ahhoz, hogy ez ki is jusson az ajtón, ablakon, falon mindig kell egy nyílást fúrni. Ezt a nyílást, ha nem használjuk a berendezést (pl. télen) el kell takarni, az otromba vastag cső keresztül kasul tekereg az ingatlanunkon, a berendezés útban van a szobánk közepén stb. stb. stb.

Én azt javaslom, hogy ha már fúrunk-faragunk, akkor ne legyen viszonylagos a komfortunk, telepíttessünk „igazi” klímát! 

1-2 hely, ahol – mégis – létjogosultsága van ennek a megoldásnak:

 1. Műemléki környezet, ahol nem megengedett a kültéri berendezés megjelenése a homlokzaton, tetőn stb.
   
 2. Vásáros bódé, ahol az egyik helyen összecsomagolod, elpakolod, másnap új helyen előveszed, a ponyvanyíláson „kilököd” az elvezetést, bedugod a konnektorba és hajrá!
   
 3. Konténerekben.
  Építész barátomnak én is ezt a megoldást javasoltam. Munkája során járta a különböző helyeket, fél napokat dolgozott tűző napon lévő konténerekbe. Ő neki mondtam, hogy a csomagtartójába befér egy mobil klíma, amit bevisz a konténerbe, bekapcsolja és működik is.
  (A megoldás nagyon bevált. Beszámolói alapján a konténerek állapota olyan, hogy mindig található azokon egy nyílás, ahol a meleg levegőt ki tudja vezetni, és ne kelljen a klíma csöve miatt az ajtót résnyire nyitva hagyni.)

Remélem, minden ügyfelünknek így már egy kicsit átfogóbb kép alakult ki a klímák világáról, hogyha követtétek az elmúlt időszak blogbejegyzéseit. Akinek esetleg még kérdése lenne a kapcsolatfelvétel fül alatt leírhatjátok nekünk kérdéseiteket vagy örömmel segítünk személyesen irodánkban is kiválasztani az ingatlanhoz passzoló, tökéletes klímaberendezést!

Üdvözlettel:  
Gyurátz László
Tulajdonos - Ügyvezető

Az űrlap kitöltésével Ön feliratkozik Gyurátz László ( Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.) ügyfél listájára. Technikai hátterünk a MiniCRM. Ha úgy dönt, bármikor leiratkozhat, vagy kérheti az adatai végleges törlését. Az adatkezelő Gyurátz László, magánszemély, aki közvetlen hangulatú, tegező formában ír e-maileket. Itt találja az Adatvédelmi Szabályzatunkat: https://gyuratz.hu/hu/adatvedelmi-tajekoztato/Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!


Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!« Vissza az előző oldalra!
Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar