Klíma Kisokos 1.rész

2019. július 27., 17:00
Az elmúlt hetekben sokat foglalkoztam hírleveleimben és facebook posztjaimban a klímákkal, ami gondolom érthető, hiszen most van az idénye. Egyik oldalról nagyon örülök írásaim „tetszésindexének”. A másik oldal pedig elszomorít. Még mindig nagyon nagy a fogalomzavar az ügyfelekben a klímák terén :( . Ezért a mai és a 2 következő hírlevelemben igyekszem körbejárni úgy a témát, hogy senkinek se maradjon fehér folt a tudásában.
 

A klíma szóról mindenkinek a hűtés ugrik be, de a ma kapható berendezések kivétel nélkül alkalmasak fűtésre is. Sőt, +10°C fok körüli külső hőmérsékletnél a leggazdaságosabb megoldást kínálják. 

A legelterjedtebbek, legismertebbek a split klímák, amiknek van egy kültéri és egy beltéri berendezése.
Ahogy a nevük is erre utal, előbbi a szabadban gyártja a hideget/meleget, az utóbbi pedig leadja azt az általunk megkívánt helyen. Ezek két csővel és kábelekkel vannak összekötve, valamint hűtés során a lecsapódó vízpárából keletkező vizet is el kell vezetni egy csővezetékkel. Ezen dolgok kötege kb. egy 50x50 mm-es helyen fér el. Erre egy ingatlan építésénél előre kell gondolni, ha nem szeretnéd, hogy új otthonodban egy ekkora falon kívüli műanyag csatorna éktelenkedjen, akkor építkezés, felújítás során gondoskodj róla, hogy az alapszerelés már megtörténjen, az épületgépészeti alapcsövezéssel együtt. Akkor még könnyedén (viszonylag kis rumlival és anyagi ráfordítással) bevésetheted ezeket a falba. Tedd meg még akkor is, ha tudod, hogy a berendezésekre akkor még nincs pénzed. Ha úgy döntesz, hogy így - 2 ütemben – valósíttatod meg a klímát, akkor javaslom, hogy a beltéri berendezések helyénél rakass be a falba szerelő dobozt!

Ez csak 1-2 ezer Forintba kerül, de 3 nagy előnnyel jár az alkalmazása:
 
 1. Nem látható a csövek végpontja, amikkel - a berendezés későbbi csatlakoztathatósága miatt – mindenképpen ki kel jönni a falból.


  kép forrás: Buzzfeed
   
 2. A kondenzvíz elvezetés csatlakozási pontja is - általában - előre kialakításra került benne. Így könnyedén elkerülhető egy pontatlan csatlakozásnál fellépő bosszantó szivárgás, mely csak a fal vizesedésénél derülne ki.
   
 3. Előfordulhat olyan helyzet, hogy a kondenzvizet nem lehetséges elvezetni gravitációsan (lejtéssel). Ilyenkor cseppvíz szivattyút kell alkalmazni, ami általában nem fér el a beltéri berendezés házában, a szerelő doboz erre is módot ad.
A gravitációs kondenzvíz elvezetésére a legjobb megoldás, ha azt a szennyvízcsatornába tudjuk csatlakoztatni. (Nagyon bosszantó a jobb esetben „csak” a járdára, rosszabban viszont a nyakunkba csöpögő igénytelen kialakítás.) A szennyvízcsatornába való elvezetésnél - a bűzelzárás miatt - nagyon fontos, hogy tegyünk be klímaszifont, ami szintén falba süllyeszthető diszkrét kivitelben kapható pár ezer forintért.
 
A kültéri berendezés elhelyezésének a kiválasztásánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

 
 1. Tisztításhoz, karbantartáshoz a megközelíthetőségét biztosítani kell. (Divat lett a tetőre való telepíttetés, ami az ügyfél szempontjából érthető, hiszen ott zavar a legkevésbé, de mint mindennek ára van. (pl. tetőkibúvó ablak, kéményseprő járda létesítésének a költsége.)
   
 2. Működése zajokkal jár (télen nem zavaró egy teraszon elhelyezett berendezés ventilátor működése, de egy grill bulihoz nem szívesen választja senki ezt a „zenét”)
   
 3. A berendezéshez megfelelő, külön biztosítékkal ellátott áramot javasolt kialakítani.

Ha végig gondoljuk a klíma elhelyezését a lakásunkban, felmerülhet bennünk még legalább egy kérdés... Mi a teendő akkor, ha nem elég egy beltéri egység egy teljes lakás vagy ház hűtésére / fűtésére? Erről a következő blogbejegyzésembe  írok részletesen...

Üdvözlettel: 
Gyurátz László
Tulajdonos - Ügyvezető

Az űrlap kitöltésével Ön feliratkozik Gyurátz László ( Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.) ügyfél listájára. Technikai hátterünk a MiniCRM. Ha úgy dönt, bármikor leiratkozhat, vagy kérheti az adatai végleges törlését. Az adatkezelő Gyurátz László, magánszemély, aki közvetlen hangulatú, tegező formában ír e-maileket. Itt találja az Adatvédelmi Szabályzatunkat: https://gyuratz.hu/hu/adatvedelmi-tajekoztato/

« Vissza az előző oldalra!
Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar