Hőszivattyú vagy gázkazán?

2021. április 09., 10:37

Az elmúlt pár hónap tapasztalatai alapján azt mondhatom, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a hőszivattyúk és az új gázkazánok iránt is.
Sokan újra szeretnék cserélni régi, néha talán már 20 évnél is idősebb fűtési rendszerüket és vannak akik nyitnak az új, a környezetbarátabb megoldás, a hőszivattyú felé.
Az utóbbi időszakban a fiatalabb generáció körében a CSOK-os kamattámogatott hitelfelvételbe vágtak bele sokan, míg kicsit szélesebb korosztály pályázhat a Lakásfelújítási támogatás 2021 elnevezésű hitelfelvételre is, így valószínűleg e két lehetőség is jelentősen közrejátszik abban, hogy egyre nagyobb érdeklődés övezi azt, hogy melyik fűtési rendszer éri meg jobban.


A konkrét kérdés, mellyel többször is találkoztam:

Hőszivattyú vagy gázkazán?
kicsit konkrétabban:
Hőszivattyú vagy kondenzációs gázkazán?


(a képen egy Saunier Duval gázkazán látható)

 

 

Szakemberként tanácsot adhatok, azonban a döntés mindig a megrendelő kezében van, ezért úgy gondoltam, hogy konkrét tényeket mutatok be most, így mindenki mérlegre tudja tenni az előnyöket és a hátrányokat.
Sokakat hidegen hagy a tény, vagy lehet bele se gondolnak, de nagyon fontos:
A házhoz / ingatlanhoz választjuk a fűtési rendszert és semmiképpen sem fordítva!

Miért írom ezt?
Mert ne az alapján döntsél, hogy melyik fűtési rendszer a divatosabb vagy menőbb, mert súlyosan megterhelheti a pénztárcádat!
Elengedhetetlen, hogy megvizsgáld: a kiválasztott ingatlannak / családi háznak stb. milyen a jelenlegi hőszigeteltsége, vagy mennyire tervezed a hőszigetelését javítani.
Ugyanis egy hőszivattyús fűtési rendszer esetében szinte alapkövetelmény a megfelelő külső hőszigetelés és a szintén jól szigetelő nyílászárók.

A hőszivattyú
Mit érdemes tudni róla?
 Több típusa létezik:
 • víz-víz rendszerű (geotermikus)
 • levegő-víz rendszerű (hazánkban a legelterjedtebb, legnépszerűbb)
 • levegő-levegő rendszerű  (más néven: klíma)
 • talaj-víz rendszerű (északi országokban terjedt el jobban)

  (a képen egy Vaillant hőszivattyú látható)
Számos előnye van egy hőszivattyús rendszernek:
 • napjainkban az egyik leghatékonyabb, leggazdaságosabb fűtési, illetve melegvíz-készítési módszer
 • a forró nyári hónapokban hűtésre is használható
 • 10°C körüli külső hőmérsékletnél ugyanúgy az egyik leggazdaságosabb fűtési lehetőség, mint a klíma, mivel hasonló alapelven működik
 • környezetbarát
 • más fűtési rendszerekkel szemben: használatánál nincs kosz, nem kell aggódni, hogy elfogy a tüzelő vagy éppen milyen áron lehet hozzájutni a gázhoz
Itthon legelterjedtebbek a levegő – víz hőszivattyúk, mivel hatásfokuk kedvező és nincs szükség hozzá pl.: talajszonda kiépítésére és működéséhez csupán levegő és elektromos áram szükséges.
Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a hőszivattyús rendszerhez mindig számolni kell még egy kiegészítő fűtéssel is (pl.: kandalló), mert a hőszivattyú hatásfoka a hőmérséklet csökkenésével romlik. +10°C−nál ötször jobb, mint egy direkt elektromos kazáné, de −5°C alatt viszont már megegyezik azzal. Lehetséges fűteni hőszivattyúval akár −20°C−ban is, de az már nagyon zsebmetsző. A sors kegyetlensége az, hogy – értelemszerűen − akkor kell a legtöbbet üzemeltetni a berendezést, amikor annak legrosszabb a hatásfoka, mivel kint akkor van a leghidegebb. Tehát amennyiben csak hőszivattyúval szeretnéd fűteni az ingatlanodat, akkor kalkuláld be azt a lehetőséget, hogy egy tartósan hideg télen nagyon mélyen a zsebedbe kell nyúlni! Ez a megállapítás vonatkozik a klímákkal való fűtésre is.


A hagyományos gázkazán vagy kondenzációs gázkazán
 
Mi a különbség a hagyományos és a kondenzációs gázkazán között?
A hagyományos gázkazánhoz képest a kondenzációs gázkazán jobb hatásfokkal rendelkezik, mivel az égésterméknél jelen lévő vízgőzt, - mely nagy energiát tartalmaz - nem engedi a kéményen át távozni, hanem „lecsapatja”, ezzel felhasználva a vízgőzben rejlő energiát / hőt.
Így a kondenzációs gázkazánoknak jóval alacsonyabb a gázfogyasztása a hagyományos készülékekhez képest és ma már rengeteg bővítési lehetőséggel kínálják őket (melegvíz készítés, szolárkollektor / hőszivattyús stb. bővítési lehetőség).
Temérdek márkájú és típusú kondenzációs gázkazán közül lehet választani, azonban én annyit mindenképpen javasolnék, hogy szakemberrel is egyeztessél mielőtt megveszed az általad gondosan kiválasztott készüléket, ugyanis keserű tapasztalatszerzés is lehet a végeredménye a vásárlásnak.

 
Idén mi is készültünk egy ingyenesen letölthető Tájékoztatóval, melyben Az 5 legkedveltebb gázkazánunkat mutatjuk be, illetve számos tanácsot is találhatsz! (A blog végén, akár azonnal is tudsz regisztrálni a kiadványért.)

Most közelítsük meg egy kicsit az anyagi oldaláról is a leendő fűtési rendszeredet!

Melyik fűtési rendszer építhető ki a legolcsóbban? 

Az általam leírt árak becsült összegek, ugyanis rengeteg tényezőtől függ egy fűtési rendszer teljes kiépítésének az ára:
Gázkazános fűtési rendszer: 1,5-2 millió forint
Faelgázosító kazánnal működtetett rendszer: 2,5-3 millió forint
Napelemes rendszer önmagában: kb. 2-3 millió forint
(de mire teljesen kiépítik hozzá a fűtési egységeket is a teljes végösszeg akár az 5-6 millió forintot is elérheti)
A hőszivattyús rendszerek kiépítésénél nagyon fontos, hogy önmagában ez a berendezés nem elegendő a fűtéshez, mint ahogy már kicsit korábban írtam, így hozzá még mindenképpen számolnunk kell egy kiegészítő fűtéssel is. A teljes rendszer kiépítésénél kb. 4-5 millió forint beruházással feltétlenül kalkulálni kell.

Nem egyszerű a döntés, tudom, de meggyőződésem, ha mérlegre teszed az előnyöket és a hátrányokat, a leendő fűtési rendszer anyagi vonzatát és egyeztetsz egy szakemberrel is, akkor biztosan meg fogod találni a tökéletes megoldást.

Üdvözlettel:
Gyurátz László
Tulajdonos-Ügyvezető
Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.

Az űrlap kitöltésével Ön feliratkozik Gyurátz László ( Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft.) ügyfél listájára. Technikai hátterünk a MiniCRM. Ha úgy dönt, bármikor leiratkozhat, vagy kérheti az adatai végleges törlését. Az adatkezelő Gyurátz László, magánszemély, aki közvetlen hangulatú, tegező formában ír e-maileket. Itt találja az Adatvédelmi Szabályzatunkat: https://gyuratz.hu/hu/adatvedelmi-tajekoztato/

 

« Vissza az előző oldalra!
Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar