Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Fontos információ

2019. december 04., 08:47
Lassan egy hete ígérték minden este az időjárás jelentésben, hogy hétfőn havazás várható, így lelkileg már felkészültettünk rá. Szerencsére Sopronban és környékén olyan nagy mennyiség nem hullott, így a hólapátolást most megúsztuk.
 
Hivatalosan is megkezdtük a telet a december beköszöntével. A hideg, fagyos időjárás egy darabig mindennapjaink részét fogja képezni, így fontosnak tartottam, hogy felhívjam a figyelmedet a kerti csapok szakszerű elzárására, a vízórák védelmére!
 
Hogyan tudod megelőzni, hogy a kerti vízcsap elfagyjon?
 
A téli fagyok előtt, tehát +5°C környékén érdemes a téliesítést elvégezned. Ha még nem tetted, akkor mihamarabb!
Első feladat, hogy a kerti csapot leválasztó főelzárót elzárod, így megakadályozod, hogy a víz a csap csövébe kerüljön a későbbiek folyamán. Majd találsz a csövön, mely a kerti csap fele vezet a vízórához közel még egy csapot, azt ki kell nyitnod és a kerti csapot is, így a csőben maradt összes víz ki fog folyni. Ha a főelzáró tökéletesen működik, akkor a vízfolyásnak teljesen meg kell szűnnie.
Ha a kerti csapnak van külső csöve is (pl.: nem a ház falából vezet ki közvetlenül) azt is célszerű bevonni, betekerni pl.: hőszigetelő csőhéjjal.

Biztosan Te is tisztában vagy vele, hogy az aknában lévő vízóra elfagyásának megakadályozása a felhasználó feladata.
Hazánkban az 58/2013. (II. 27) Korm. rendelet értelmében a fogyasztó köteles a vízmérő fagy elleni védelméről gondoskodni, ugyanis a bosszúságon és a sok utánajáráson túl a mérőóra cseréje vagy a csövek, szelepek javíttatása a felhasználó pénztárcáját terheli.


Az aknában lévő vízórát mindenképpen érdemes valamilyen szigetelő anyaggal beborítani, még ha úgy gondolod elég mélyen helyezkedik is el. Akár több hungarocell lappal, ha körbe rakod, már sokat tettél azért, hogy az elfagyást megakadályozd, de a tél folyamán érdemes többször is ellenőrizni, hogy nem történt-e baj.

Mi a teendő, ha mégis bekövetkezik a baj?
 

Ha a fagyás a Vízmű által üzemeltetett szakaszon található, akkor minden esetben be kell jelenteni a diszpécserszolgálaton a problémát a +3699/519-276-os telefonszámon. Ugyanis ezen a szakaszon csak a Vízmű szakemberei végezhetnek munkát!
Csatolok egy ábrát, mely érthetően bemutatja pontosan mely rész is az, ami a Vízműhöz tartozik:

 

Ha a hiba a belső – házi vízvezeték rendszerben keletkezik, akkor is javaslom, hogy célszerű mindenképpen szakember segítségét kérni!
Remélem tudtam egy-két hasznos információt adni, hogy Te is fel tudd venni a harcot a faggyal szemben!

Üdvözlettel:  

Gyurátz László
Tulajdonos-Ügyvezető


Ábra: Soproni Vízmű
Fotó: MTI Czeglédi ZsoltHozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!


Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!« Vissza az előző oldalra!
Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar