Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Elhanyagolt klímaberendezések

2016. június 29., 18:29

Nem tudom, hogy Te hogy vagy vele, de én már nagyon vártam, hogy kikapcsolhassam otthonomban a fűtést, de illúzióm nincs, tudom, hogy 1-2 átmeneti hét (nap) után már a  nagy meleg ellen fogom magam és szeretteimet védeni úgy, hogy bekapcsolom a klímaberendezést, ezért a hosszú hétvégén elvégeztem annak tisztítását, fertőtlenítését.
Nagyon fontosnak tartom, hogy minden évben ezt még időben megtegyem, mivel tudom, hogy milyen sok súlyos betegséget tud okozni az eredetileg kényelmünk érdekébe beépíttetett készülék! Ezek közül kiemelek néhányat.


  • Tüdő aspergillosis:

Gombás fertőzés, a spórák belégzésével kapható el, a tüdőt, az orrmelléküregeket és a hallójáratokat támadja. Kifejezetten veszélyes azok számára, akiknek korábban tüdőgyulladása, vagy bármilyen egyéb tüdő problémájuk volt, illetve az immunrendszerük le van gyengülve. Ilyenkor ugyanis a tüdőszövetek elpusztításával légzészavart, fulladást okozhat. Erősebb immunrendszer esetén a tünetek: láz, torokban fájás, váladékcsorgás, orrmelléküreg gyulladás, gyengeség. Hallójárat megtámadását viszketés, fájdalom, fülből csorgó folyadék jelzi.

Mivel ezek a gombák előszeretettel telepednek meg a klímák hűtőbordáin, fontos, hogy a légkondicionáló tisztítás során olyan vegyszert használjunk, ami maradéktalanul kiirtja a gombatelepeket.


  • Túlérzékenységi tüdőgyulladás (Hypersensitivity pneumonitis)

Belélegzett organikus porok okozzák, melyek allergiás reakciót váltanak ki tüdőnkben. Egyik jellegzetes típusa a “farmer tüdő”, amely penészes növényi komposztból, szénából származó penészgomba rendszeres belégzését követően alakul ki.
Rengeteg előfordulási módja van még, dohánygyári dolgozóktól kezdve a sajtkészítőkön át a fafeldolgozókig a különböző típusoknál mind külön elnevezést is kaptak.

Ami ezek közül számunkra érdekes, az a gombákkal teli párásítók, klímaberendezések által keringetett levegő ismételt belégzését követően alakul ki. Fontos még az elején leszögeznünk, hogy csak túlérzékenység esetén alakul ki, amit az antigének nagy mennyiségű belélegzése és ennek rendszeressége vált ki.
Erre jó példa az irodai munka esete, amikor fel se tűnik, ha évek óta ugyanaz a klíma fújja ránk a levegőt. Minél koszosabb belül egy ilyen légkondi, annál nagyobb a megbetegedés esélye.

A tünetek megjelenésének ideje függ a túlérzékenység fokától, nagyon érzékenyeknél már a belégzést követően órákkal jelentkeznek, kevésbé érzékenyeknél általában csak hetek múlva jönnek elő.

Főbb tünetei: hidegrázás, láz, köhögés, fulladás, émelygés, fogyás.

A cél tehát a túlérzékenység kialakulásának megelőzése, amit a légkondicionáló rendszeres tisztításával, fertőtlenítésével lehet a legkönnyebben megoldani.


  • Pontiac-láz

Influenzára nagyon hasonlító légúti betegség, amit a legionella pneumophila baktériumok okoznak, lefolyása azonban sokkal gyorsabb.

Tünetek: száraz köhögés, torokfájás, láz, fejfájás, hidegrázás, mellkasi fájdalom.

A Pontiac-láz gyakran 4-5 napon belül elmúlik akár gyógyszeres kezelés nélkül is. Ennek ellenére megjelenése intő jel, ugyanis ez a baktérium okozója más betegségeknek is, melyek közt bizony előfordul akár halálos kimenetelű is.

Nézzük a leghírhedtebbet: Legionellosis (Legionnaires’ disease)

Ez a legionella pneumophila baktérium okozta fertőzés kegyetlenebb formája. A Pontiac-láznál felsorolt tünetek itt is jelentkeznek, melléjük csatlakozik a tüdőgyulladás is. Nagyobb médiafigyelmet kap, mikor tömegesen kapják el egy hotel vendégei vagy egy gyár dolgozói, nyugdíjas otthon lakói. Az orvosok kimutatják, hogy a fertőzést a legionella baktérium okozta, nyilvánosságra hoznak egy halálozási arányt, ami 1-15% között szokott mozogni a légkondicionáló-okozta lebetegedéseknél.

A baktérium a nevét a legelső ilyen eseménykor kapta, 1976-ban a Philadelphiai Bellevue-Stratford Hotelben gyülekező amerikai legionárius katonák fertőződtek meg tömegesen a hotel légkondicionáló rendszerétől. Mivel a tünetek alapján könnyű összekeverni a tüdőgyulladás más típusaival, az orvosi feljegyzések közt a valósnál jóval kisebb számban fordul elő.
A fertőzés úgy történik meg, hogy pára formájában belélegezzük az apró vízcseppekben lévő baktériumokat. Ez megeshet bármilyen vizes környezetben, a legjellemzőbb a légkondicionáló, melynek hűtőbordáin és ventilátorán tisztítás híján boldogan eléldegélnek mindenféle élőlények.

A legionella baktériummal persze sok más formában összetalálkozhatunk még, 2004-ben például Észak-Franciaországban egy petrolkémiai telep hatalmas hűtőtornyának 6-7 km-es körzetében 86 legionellás megbetegedést igazoltak vissza orvosilag, ebből 17 halálos kimenetelű volt (forrás).
Az ilyen esetek valószínűsége azonban rendkívül alacsony és nem is tudunk ellenük védekezni. A legtöbb, amit tehetünk, hogy odafigyelünk az otthoni klímánkra. Mivel egy szakszerű légkondicionáló tisztítás után semmilyen gomba-, baktérium-, penésztelep nem marad a berendezésben, ez is egy hatékony módja a legionella pneumophila elleni védekezésnek.

Köszönöm, hogy végig olvastad a cikket. Szeretnéd kitisztíttatni klímádat? Kattintsál ide és vedd fel velünk a kapcsolatot!

Üdvözlettel: Gyurátz LászlóHozzászólások

Lonkai Péter2020. március 11., 12:06
Én a koronás liszt vicchez küldenék egy másikat:
Ausztriai hír, hogy az utolsó Habsburg unoka elkapta a corona vírust és karanténba került.
Erre comment:
Végre elnyerte a hőnáhított birodalmi koronát.

Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!« Vissza az előző oldalra!
Gyurátz Épületgépészet és Klímatechnika Kft. - Magyar